Index Vakbarát Hírportál

Ismét visszaesett az eurózóna gazdasága

2021. április 30., péntek 13:51

Nem túl biztató képet festenek az Eurostat pénteken kiadott adatai. Az eurozóna 0,6 százalékos visszaesést mutat, így az Európai Unió gazdasága W alakú válságba került. Elemzések szerint, amíg nem sikerül tartósan kezelni a járványt, marad a kedvezőtlen tendencia.

Bajban van az Európai Unió gazdasága: az eurózóna 0,6%-kal zsugorodott az előző negyedévhez képest az idei első három hónapban. Ez az uniós statisztikai hivatal pénteken nyilvánosságra hozott adataiból derül ki. Az Eurostat statisztikái szerint a visszaesés az előző negyedévben 0,7% volt, míg az előző év azonos időszakához viszonyított GDP-csökkenés 1,8%. 

Az AP hírügynökség szerint ezzel az unió W alakú válságot mutat, a koronavírus-járvány miatt másodszorra zuhant be a gazdaság. A The New York Times pedig a hírrel kapcsolatban arról számolt be, hogy a kihívásokkal szembesülő járványkezelés miatt megy nehezen a kilábalás.

Európa húzógazdaságaiban, például Németországban és Franciaországban is szigorú korlátozások vannak hatályban. Bár a legtöbb országban lassú nyitással próbálkoznak, míg a komplett iparágak működését akadályozó politikai döntések akadályozzák a teljes nyitást, nincs esély a kilábalásra. A cikkben megszólaló szakértő szerint átmeneti megoldást hozhat, hogy Európa próbál együtt élni a vírussal, igyekszik megtalálni az egyensúlyt egy újabb járványhullám és a gazdaság fellendítése között.

Abban ugyanakkor egyetértés van, hogy a mostani helyzetből a lakosság beoltása jelenthet kiutat. A Portfolio cikkében arról ír, hogy az első negyedéves visszaesés után a második negyedévben már növekvő gazdasági teljesítményre számíthatunk az eurózónában. A vakcináció felgyorsulása után megkezdődik a korlátozások fokozatos feloldása, a gazdasági lap szerint az élet a harmadik negyedévben állhat helyre. Ekkor ráadásul nagy felpattanás jöhet a gazdaságban, amit vélhetően az újrainduló szolgáltatószektor húz majd.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy a járvánnyal kapcsolatban továbbra is rengeteg a bizonytalanság, egy újabb, a vakcinákra rosszul reagáló vírusvariáns újra visszavetheti Európa gazdaságát.

(Borítókép: Szobor az Európai Parlament épülete előtt Brüsszelben 2011. augusztus 16-án. Fotó: Mark Renders / Getty Images)

Rovatok