Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas érmével örökítették meg a nép örök atyját

2021. április 30., péntek 15:03 | aznap frissítve

Öt centiméter átmérőjű, peremén ezüst, közepén a volt kazah államfő, a jelenlegi elnök által a kazah nép örök atyja státuszra felmagasztalt Nurszultan Nazarbajev arcmását viselő érmét bocsátott ki a kazah központi bank.  A nem mindennapi, csaknem 280 ezer forint értékű emlékérméből ezer darabot adtak ki, az MTI szerint a központi bank az erre szakosodott üzletében teszi elérhetővé a gyűjtők számára. 

A most 80 éves volt államfőt már korábban több gesztussal is halhatatlanná tették. Tudniillik, 2016-ban rákerült a kazah fizetőeszköz, a tenge legnagyobb, 10 ezres bankójára, és miután 2019-ben lemondott, átnevezték a fővárost, Asztanát Nurszultannak, amelynek a közepén álló 105 méter magas torony, a Bayterek tetején Nazarbajev jobb tenyerének aranyba öntött lenyomata található. 

Mindemellett több utca, állami intézmény és egyetem viseli a nevét, nem beszélve arról, hogy 2018 óta vezeti a katonai és jogi döntésekben tanácsadói szerepet játszó biztonsági tanácsot, melynek örökös elnökévé választották, ő maradt a kormányzó Nur Otan pártnak és a kazahsztáni népek közgyűlésének elnöke, tagja továbbá az alkotmányozó tanácsnak és tiszteletbeli szenátor is. Így mondhatni a politikából aligha vonult vissza. 

A parlament azonban 2010-ben őt a nemzet vezetőjévé nyilvánította, amivel élete végéig különleges jogkörökkel ruházták fel az elnököt, ennek részeként ő és családja mentesül minden jogi felelősségre vonás lehetősége alól.

Rovatok