Index Vakbarát Hírportál

Újabb Moszkva-Washington pengeváltás

2021. április 30., péntek 19:45 | aznap frissítve

Továbbra sem lehet tudni, mikor találkozik Joe Biden amerikai, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök. A Kreml szóvivője közölte: Biden június 11-14. között tervezett londoni és brüsszeli látogatásának idejét Moszkva nem tekinti az orosz-amerikai csúcs lehetséges időpontjaként. Egyébként, washingtoni kezdeményezésre, pénteken a Putyin-Biden találkozóról ismét egyeztetett Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, telefonon.

Dmitrij Peszkov azt mondta Joe Biden amerikai elnök hivatalban eltöltött első száz napjával kapcsolatban, hogy Moszkva a választási kampány során használt retorikája alapján jobb viszonyt remélt az új amerikai kormányzattól, mint amilyen mostanra kialakult.

A Kreml szóvivője elismerően szólt ugyan a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött úJ START-szerződés hatályának meghosszabbításáról, de úgy vélekedett, hogy ez csekély hozadéka volt az elmúlt időszaknak, jelentette az MTI moszkvai tudósítója.  

A Moszkvában működő amerikai konzulátus május 12-től már csak diplomata- és bevándorlóvízumot fog kiadni.

Az amerikai nagykövetség a honlapján arra hivatkozott: a diplomatái múlt héten értesültek az orosz hatóságoktól arról, hogy meg fogják tiltani az amerikai képviseleteknek a külföldi állampolgárok bármilyen minőségben való alkalmazását. Emiatt a a nagykövetség orosz állampolgároknak a nem bevándorlói vízumkategóriák közül csak a diplomatavízumot fogja kiadni. Emellett továbbra is csak sürgősségi szolgáltatásokat nyújt majd az amerikai állampolgároknak, valamint „korlátozott számú bevándorlóvízumot bocsát ki lejárat vagy életveszély esetén”. A nagykövetség közölte: konzuli osztályának alkalmazotti létszámát 75 százalékkal csökkenti Moszkvában. A diplomáciai képviselet azt tanácsolta az amerikai állampolgároknak, hogy orosz vízumuk lejárta esetén június közepéig hagyják el az országot.

Peszkov úgy reagált: amerikai vízumot beszerezni az elmúlt évben is „csaknem lehetetlen” volt, ezért a nagykövetség most bejelentett döntésének nem lesz számottevően kedvezőtlen hatása. A szóvivő az amerikai fél „barátságtalan” lépéseit okolta a helyzet kialakulásáért.

Biden április 15-én kiadott szankciórendelete megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy közvetlenül vásároljanak az orosz központi bank, a Nemzeti Jóléti Alap vagy az orosz pénzügyminisztérium által kibocsátott adósságkötvényekből. Az amerikai választásokba való állítólagos orosz beavatkozás címén, illetve Krímben folytatott tevékenység miatt büntetőintézkedésekkel sújtottak magán- és jogi személyeket. Az egy napra rá bejelentett orosz ellenlépések keretében Moszkva azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy térjen haza konzultációra – az orosz nagykövetet korábban már hazahívták, miután Biden egy interjúban de facto gyilkosnak minősítette Putyint –, és 10 amerikai diplomatát kiutasított.

Rovatok