Index Vakbarát Hírportál

Moszkvai nem az Európai Parlament elnökének a beutazására

2021. április 30., péntek 18:53

Oroszország megtiltotta a beutazást az Európai Unió nyolc állampolgárának, köztük David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, Vera Jourovának, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének, igazságügyi biztosának és Jörg Raupachnak, a berlini ügyészség vezetőjének – írta az MTI. 

Ezt az orosz külügyminisztérium közölte pénteken, kifogásolva, hogy az EU a közelmúltban "illegitim" és "alaptalan" korlátozó intézkedéseket vezetett be orosz állampolgárok és szervezetek ellen.

Hozzátették: szerintük Brüsszel minden orosz javaslatot elutasít, amely a problémák párbeszéd útján való rendezését szorgalmazza.  A minisztérium szerint az EU „valódi célja az, hogy bármi áron feltartóztassa” Oroszország fejlődését, és ráerőltesse egyoldalú világrend-koncepcióját, amely a „szabályokon”, nem pedig a nemzetközi jogon alapul, ezzel kihívást intézve az orosz kül- és belpolitika önállóságához.

A moszkvai diplomácia Washingtont is azzal vádolta meg, hogy ebben bátorítja az EU-t, nem is titkolva érdekeltségét abban, hogy „Európát ismét az éles geopolitikai konfrontáció arénájává” változtassa.

David Sassoli, Vera Jourová és Jörg Raupach mellett feketelistára került még Asa Scott, a svéd védelmi kutatóintézet biológiai, radiológiai és nukleáris biztonsági laboratóriumának vezetője, Jacques Maire, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) francia küldöttségének tagja, Ivars Abolins, a Lett Nemzeti Elektronikus Médiatanács elnöke, Maris Baltins, a Lett Állami Nyelvi Központ igazgatója és Ilmar Tomusk, az észt nyelvi felügyelet vezetője.

Moszkva azt részletesen nem indokolta meg, hogy miért épp ezeket az embereket tiltotta ki. A tisztségviselőknek a jelek szerint közük van az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezése címén Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz, az ügyben jogsegélyegyezmény alapján intézett orosz felvilágosítási kérelem visszautasításához, valamint a balti országok orosz kisebbsége nyelvhasználati jogainak megsértéséhez és orosz tömegtájékoztatási eszközök ottani betiltásához.

Rovatok