Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték a NATO csapatainak kivonását Afganisztánból

2021. május 1., szombat 11:55

Csaknem 20 évnyi jelenlét után az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei hivatalosan is megkezdték csapataik kivonását Afganisztánból szombaton – írja az MTI.

A katonai felszereléseket hetekkel korábban elkezdték elszállítani az országból. Számos NATO-tagállam további erőket telepített Afganisztánba azért, hogy szavatolja a kivonulás biztonságát.

sokan ugyanis attól tartanak, hogy a tálib lázadók támadást intézhetnek a távozó csapatok ellen.

A NATO 2015. január 1-je óta az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű kiképzőmisszió keretében segítette az afganisztáni biztonsági erőket. Az ázsiai országban a katonai szövetségnek mintegy 9600 katonája állomásozott. Az Egyesült Államok 2500, Németország 1300, Olaszország 895, az Egyesült Királyság 750, Törökország pedig 600 fegyveressel van jelen Afganisztánban.

A NATO csapatkivonásának bejelentése óta a tálibok fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat.

Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti azt is, hogy a 2001-ben elűzött tálibok ismét hatalomra kerüljenek. 

Az afganisztáni újjáépítés amerikai finanszírozását felügyelő washingtoni szervezet (SIGAR) pénteken arról számolt be, hogy harminchét százalékkal megnőtt az idei év első három hónapjában az erőszakcselekmények száma Afganisztánban a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. A jelentés szerint ezért a kabuli kormány ellen harcoló csoportok, elsősorban a szélsőséges tálibok felelősek.

Az ENSZ afganisztáni missziója nem sokkal korábban azt közölte, hogy 2020 első három hónapjához képest 29 százalékkal nőtt a civil áldozatok száma.

Az Egyesült Államok 2001 őszén kezdett invázióba Afganisztán ellen, azt követően, hogy az ország megtagadta Oszáma bin Láden kiadatását, akit az amerikaiak a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások szervezésével vádoltak meg.

A tálibok már akcióba is lendültek

Legalább harmincan meghaltak egy öngyilkos robbantásos merényletben, melyet a kelet-afganisztáni Logar tartományban követtek el egy helyi vendégház ellen. Egyelőre nem világos, hogy a robbanószerrel megtöltött teherautót miért egy olyan épületnél robbantották fel, ahol a logari egyetemre felvételiző több tucat fiatal tartózkodott. 

A robbanás ráadásul akkor következett be, amikor a ramadán miatti egész napos böjtöt törték meg a vendégek – írta az al-Jazeera. A támadásban legalább 90 ember megsebesült, és félő, hogy az áldozatok száma nőni fog. 

Ezt megelőzően arról érkezett hír, hogy az északi Baglán tartományban hét, imaházból éppen távozó hívőt lőttek agyon a tálibok. 

A merényletek elkövetéséért egyelőre senki sem jelentkezett, s bár az öngyilkos robbantások az Afganisztánban is jelen lévő Iszlám Államra jellemzőek, a figyelem a tálibokra irányul, akik – az MTI beszámolója szerint – a NATO-erők kivonásának bejelentése óta fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat

KAPCSOLÓDÓ
Rakétával támadtak egy kormányépületre Afganisztánban

Rakétával támadtak egy kormányépületre Afganisztánban

Legalább tizenhatan megsebesültek, főként tizenévesek.

Hogy mekkora esélye van ennek, az egyelőre nem világos, de árulkodó, hogy az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA) adatai szerint az idei év első három hónapjában 573 civil vesztette életét, és 1210-en sebesültek meg a harcokban és merényletekben, 29 százalékkal többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. 

Az sem mellékes, hogy a tálibok hagyományosan tavasszal indítanak nagyobb hadjáratokat, megfigyelők szerint a fokozódó erőszak ennek előszele lehet. Ráadásul az al-Kaida szóvivője pont akkor közölte, hogy a tálibokkal összeköthető terrorszervezet folytatni fogja a háborút az Egyesült Államokkal, amikor az amerikai erők a csapatkivonást készítik elő. 

Rovatok