Index Vakbarát Hírportál

Elutasította a maszkot, kitiltották a politikust a repülőről

2021. május 1., szombat 06:04

Az Alaska Airlines légitársaság kitiltotta járatairól Lora Reinboldot. Az állami szenátor ugyanis többszöri felszólítás dacára sem volt hajlandó maszkot viselni.

A hírt maga a légitársaság jelentette be.

„Arról tájékoztattuk Lora Reinbold szenátort, hogy nem repülhet többé gépeinken, miután folyamatosan elutasította a maszk viselését, amely járatainkon kötelező” – idézi az Anchorage Daily News Tim Thompsonnak a közleményét. A légitársaság szóvivője közölte: a rendelkezés azonnali hatályú.

A republikánus szenátor ezzel szemben azt mondta: nem kapott semmilyen értesítést az utazási tilalomról. Lora Reinbold reméli, hogy rövidesen ismét felszállhat az Alaska Airlines gépeire.

A tiltást megelőző napokban Reinbold vitába keveredett a légitársaság személyzetével a juneau-i reptéren. Arra próbálták rávenni, hogy maszkját viselje szabályosan, és takarja el vele az orrát és száját egyaránt.

Whoa! A source just sent this video of Sen. Reinbold at the Juneau airport. She was refusing to wear the mask and the police got involved! She's also filming @AlaskaAir employees and asking for their names. Hyper loose. A second video is below. #akleg pic.twitter.com/EfaoSU3K9k

— The Alaska Landmine (@alaskalandmine) April 22, 2021

Reinbold elismerte, hogy vitába szállt, és a maszkviselés alól kivételezést kért a pultnál dolgozó „feszült” alkalmazottaktól.

„Én azonban méltányos voltam az Alaska Airlines alkalmazottaival szemben” – mondta, és kifejezte reményét, hogy rövidesen újra felszállhat a gépeire.

Nemcsak a politikust tiltották ki

Reinbold régóta és hevesen ellenzi a járványügyi korlátozásokat. Többször bírálta az Alaska Airlines szabályzatát is, amely már a szövetségi rendelkezések előtt is maszk viselésére kötelezte utasait.

A szenátor tavaly egyenesen zaklatással vádolta a légiutas-kísérőket, amikor arra szólították fel, hogy viseljen arcmaszkot. Később süteménnyel próbálta őket kiengesztelni, és elnézést kért, amiért megsértette őket.

Az Alaska Airlines egyébként a politikuson kívül még 500 utasát tiltotta le járatairól a járványügyi szabályok megszegéséért.

A légitársaság szóvivője egyébként azt is közölte, hogy Reinbold büntetésének tartamát rövidesen felülvizsgálják.

A légitársaságok másutt sem elnézőek a maszkot nem viselőkkel szemben. Két, a Dominikai Köztársaságból Európába visszatérő oroszt például fejenként 25 ezer eurós büntetéssel sújtottak a szabály megszegéséért.

Többnapos autózásra kényszerül

A szenátor addig kénytelen szárazföldön eljutni Anchorage-ból munkahelyére, az alaszkai fővárosban, Juneau-ban levő törvényhozásba. Más légitársaság ugyanis nem közlekedik ezen a szakaszon, ami repülővel másfél óra alatt tehető meg.

A szárazföldi út ennél sokkal hosszabb, többnapos, a leggyorsabb Kanadán át vezet, miközben kompra is kell szállni.

Lora Reinbold végül tényleg autózásra és kompútra kényszerült. Férjének köszönte meg, hogy így is szolgálhatta választóit.

Alaska I went to new heights to serve you & have a new appreciation for the marine ferry system. I am keenly aware of...

Közzétette: Lora Reinbold – 2021. április 25., vasárnap

Az alaszkai törvényhozók egyébként a bizottsági üléseken videókonferencia révén is részt vehetnek, a plenáris üléseken azonban csak személyes részvétellel szavazhatnak.

(Borítókép: Az Alaska Airlines egyik repülőgépe. Fotó:  Bing Guan / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok