Index Vakbarát Hírportál

A totális dráma közepette is lementek a választások

2021. május 2., vasárnap 18:18 | aznap frissítve

Állami szintű választásokat tartottak Indiában, annak ellenére, hogy dúl a járvány, és az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén van. 

Igaz, a választásokat csak öt államban tartották meg, viszont a nagyon fontos Nyugat-Bengália államban Narendra Modi miniszterelnök pártja vereséget szenvedett – jelentette az MTI. 

Modit sokan bírálják amiatt, hogy a választásokra összpontosítja figyelmét ahelyett, hogy a járvány elleni küzdelem állna tevékenységének középpontjában. Egyes szakértők a választási bizottságot is hibáztatják, mert ilyen körülmények között is engedélyezte a gyűléseket és a szavazást, miközben nagy tömegek nem tartják be a maszkviselés és a szociális távolságtartás előírásait. Eközben a kórházak a teljesítőképességük végét járják, külföldi országoknak kell küldeni az oxigénkoncentrátorokat a kórházakba, a holtakat pedig az utcákon égetik, mert nem bírják a krematóriumok. 

A győztes Mamata Banerdzsi harmadszor lesz Nyugat-Bengália főminisztere, miután pártja, a Trinamul Kongresszus kétharmados többséget, több mint 200 helyet szerzett a 294 fős helyi parlamentben. 

Banerdzsi jelenleg az egyetlen női főminiszter az indiai államokban. Modi pártja, a Bharatija Dzsanata azonban a vereség mellett győzelmet is elkönyvelhet Nyugat-Bengáliában: 80 helyet szerzett  a törvényhozásban, így a fő ellenzéki párt lett.

Rovatok