Index Vakbarát Hírportál

Kína már az Egyesült Államokra is képes nukleáris csapást mérni

2021. május 2., vasárnap 16:00 | aznap frissítve

Olyan nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákkal szerelték fel Kína legújabb nukleáris tengeralattjáróit, amik képesek akár az Egyesült Államok szárazföldi területeit is elérni – írja a South China Morning Post (SCMP) egy katonai forrásra hivatkozva. 

A két Jin osztályú, Type 094A tengeralattjárót még tavaly állították hadrendbe, miután elődeik, a Type 094-ek némi korszerűsítésen estek át, hogy a JL–3 vagy Julang (Csülang – Nagy Hullám) típusú tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták is elférjenek a rakétacellákban – állítja az SCMP forrása. 

Ahogy az SCMP forrása fogalmaz: a fejlesztés előtt a tengeralattjárók az alsóbbrendű, kb. 7 ezer kilométeres hatótávolságú JL–2-vel voltak felszerelve, amikkel csak az Egyesült Államok északkeleti részére terjedt ki a csapásmérő képesség, de az JL–3-mal már az egész ország területét lefedik. 

A JL–3 hatótávolsága ugyanis 10 ezer kilométer, ráadásul több robbanótöltet képes hordozni, akár nukleárisakat is. 

A hongkongi lap ismertetése szerint a JL–3 az elődjéhez hasonlóan a Hirosimára ledobott Little Boynál 67-szer erősebb atomtöltettel vagy több célpont ellen egyszerre bevethető, kisebb, önállóan célra irányítható – akár nukleáris – robbanófejekkel (MIRV) szerelhető fel. 

Jóllehet a Forbesnak a témával foglalkozó korábbi írása szerint ahhoz, hogy a kínai tengeralattjárók a Csendes-óceán irányából hatótávolságba kerüljenek, nesztelenül át kell suhanniuk az amerikai támaszpontokkal tűzdelt, part menti területeket és szigeteket magában foglaló, a Fülöp-szigetektől Japánig terjedő védelmi szigetláncon. A gazdasági lap azt írta, hogy a zajos kínai tengeralattjárókat viszonylag gyorsan észlelnék a hangradarok. 

Mindazonáltal a katonai forrás, valamint Ma Vejming ellentengernagy állítása szerint a továbbfejlesztett tengeralattjárók, azaz a Type 094A-k már korántsem annyira „zajosak”, így akár már „lőtávolságba” tudnak settenkedni az amerikai szárazföldi célpontok ellen.

Az SCMP-nek nyilatkozó más szakértők nem erősítették meg, hogy Kína legkorszerűbb ballisztikusrakéta-hordozó tengeralattjáróit az ország legkorszerűbb ballisztikus rakétáival szerelték fel. 

Rovatok