Index Vakbarát Hírportál

Meglepetésbulinak indult, könnygáz és rendőrkutyák lett a vége

2021. május 2., vasárnap 18:37 | aznap frissítve

La Boum 2 (a meglepetésbuli 2) néven szerveztek egy óriási eseményt a Brüsszel déli részén fekvő, 130 hektáros Bois de la Cambre közparkba a Facebookon. A május elsejére szervezett „meglepibuli” közösségi oldalán nyolcezren jelezték vissza részvételüket, és csaknem húszezren érdeklődtek iránta. 

A Szabad Európa összegzése szerint a belga hatóságoknak több se kellett, jelezték a Facebooknak, hogy távolítsa el az eseményt, mivel az bőven kimeríti a járványügyi szabályok megsértésére való felhívást. Az esemény szervezői mindazonáltal a gyülekezési jogukra hivatkozva kívánták megvalósítani a többezres bulit, hogy hosszú hónapok után végre együtt szórakozhassanak az emberek. 

A rendőrség előre jelezte, hogy el fognak járni a résztvevőkkel szemben, mivel az esemény nem kapott hatósági engedélyt. Erre mégis, nagyjából 2 ezer ember hányt fittyet, és jelent meg a parkban. 

A rendőrség nagy számban ki is vonult a helyszínre, és bár a meglepetésbuli szervezői kérték a résztvevőket, hogy ne provokálják a rendőröket, rövid időn belül összecsapások bontakoztak ki, a rendőrség pedig vízágyúval és könnygázzal oszlatta a tömeget. 

Az estig tartó összecsapásokban 132 embert vettek őrizetbe, és 15-en sérültek meg, bulizók és rendőrök vegyesen. 

És hogy miért La Boum 2? Mert volt egy La Boum, amit április elsejére szerveztek ugyanerre a helyszínre, s bár egy áprilisi tréfának szánták, ugyanúgy több ezer ember jelent meg és ugyanúgy összecsaptak a rendőrökkel. Mondhatni, az esemény hű maradt önmagához. 

Rovatok