Index Vakbarát Hírportál

Egyre valószínűtlenebb a nyájimmunitás a dél-koreai szakértők szerint

2021. május 3., hétfő 12:01

Jobb, ha hozzászokunk: a normális, mindennapi életünkhöz hozzá fog tartozni a koronavírus is, csakúgy, mint a szezonális influenza. Még a lakosság 70 százalékos átoltottsága sem vezet majd közösségi immunitáshoz – vélekedett O Mjong Don, a dél-koreai betegség-ellenőrzési klinikai bizottság vezetője. 

A szakértő szerint nyájimmunitás csak akkor érhető el, ha a vakcinák hatékonyan meg tudják akadályozni azt, hogy a beoltott emberek másokat megfertőzzenek. Brit kutatások szerint 38-49 százalékos a valószínűsége annak, hogy egy első dózissal beoltott személy nem fertőz meg másokat.

Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltásokkal jó eséllyel elkerülhető a betegség tüneteinek kialakulása, a Pfizer-vakcina esetében ez például 95 százalék az oltóanyag kifejlesztői szerint.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy a beoltott emberek ne tudnának megfertőződni vagy másoknak továbbadni a vírust.

Az is bizonytalan, hogy a vakcinák mennyi ideig nyújtanak védelmet. A jelenlegi kutatások szerint nagyjából 6 hónapig – tette hozzá a dél-koreai szakértő, azt sugallva, hogy a koronavírus elleni oltás rendszeressé válhat. 

Korábban Dél-Koreában azt jósolták, hogy ha a lakosság 70 százalékát beoltják, vagy átesett a fertőzésen, akkor kialakulhat a közösségi immunitás – teszi hozzá a hírt közlő MTI. 

Dél-Koreában február vége óta 3,5 millió embert – az 52 milliós lakosság 6,6 százalékát – sikerült beoltani.

Rovatok