Index Vakbarát Hírportál

Könnyítené a védett turisták beutázását az Európai Bizottság

2021. május 3., hétfő 13:59

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok engedélyezzék az Európai Unióba való beutazást azoknak a turistáknak, akik az oltások révén már teljes védettséget élveznek a koronavírus ellen. Közleményében a bizottság azt írta:

nemcsak azoknak az embereknek kellene engedélyezni az unióba való beutazást, akik kedvező járványhelyzettel bíró országból érkeznek, hanem azoknak is, akik már megkapták valamelyik, az Európai Unióban engedélyezett vakcina összes dózisát, és ezt igazolni is tudják. 

A lépést esetleg ki lehetne terjeszteni azokra a vakcinákra is, amelyeknek vészhelyzeti felhasználását az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már engedélyezte – tették hozzá.

A bizottság továbbá azt is javasolta, hogy azt a határértéket is növeljék meg, amely szerint meghatározzák azt, hogy mely országokból lehet feltételek nélkül beutazni az EU-ba.

A beutazás szabályozásakor azt veszik figyelembe, hogy az utóbbi 14 napban százezer főre vetítve hány új fertőzött volt. Jelenleg azokból az országokból engedélyezik a beutazást, ahol ez az érték nem haladja meg az 25-öt, a bizottság ezt az értéket növelné meg 100 főre. (Összehasonlításképp: napjainkban e tekintetben 420 körül mozog az EU-átlag.)

Rovatok