Index Vakbarát Hírportál

Késhegyre a magyarokkal! – feliratok jelentek meg Beregszászon

2021. május 3., hétfő 12:53

Fenyegető falragaszok jelentek meg hétfőre virradóra a magyar határ mellett lévő, kárpátaljai Beregszászon. 

Az ismeretlen elkövetők által a városban szétszórt üzenetében felszólították a helyi magyarságot, hogy távozzanak az ukrán földről, amire egy hetet adtak. Ellenkező esetben – olvasható a falragaszokon – megmérgezik őket, mint a patkányokat. 

A kárpátaljai magyar kisebbség megfenyegetését hazafias tettként láttató üzenet az ukrán szélsőségesek által előszeretettel skandált „Dicsőség a nemzetnek!!! Halál az ellenségre!!!" felkiáltással zárul. 

Az akciót egyébként az elkövetők is megörökítették, és posztban feltöltötték a Facebookra, ám a bejegyzést azóta eltávolították. 

Nem ez az első eset: Kárpátalján a szitkozódó, fenyegető üzenetekből kijutott Tiszapéterfalvának és Szürtének is – emlékeztet az MTI. Utóbbi község arról ismeretes, hogy hazaárulás gyanúja miatt bűnvádi eljárást indítottak a település képviselői ellen, mert hivatali eskütételük után elénekelték a magyar himnuszt is az ukrán mellett. 

Pedig a kárpátaljai koordinátornak kinevezett Mikola Tiscsenko kormánypárti képviselő éppen a minap érkezett munkalátogatás keretében az ukrán-magyar határra, hogy új alapokra helyezze a két nép kapcsolatait. 

Rovatok