Index Vakbarát Hírportál

Szabad-e inni oltás után?

2021. május 3., hétfő 10:04

A hosszú várakozás után a koronavírus elleni védőoltás alkalom lehet az ünneplésre, de vajon a szesz mennyire befolyásolja a szervezet immunválaszát?

A rövid válasz: az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függ – írja a The New York Times tudományos kutatásra hivatkozva.

Semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy egy-két pohárka elfogyasztása csökkentené a vakcina hatásosságát.

Sőt, egyes tanulmányok szerint a kis mennyiségű alkohol vagy visszafogott ivás gyulladáscsökkentő, és erősíti az immunrendszert.

Hogy félreértés ne essék: ez nem azt jelenti, hogy tartózkodóan és mértékkel kell inni, ahol a vicc szerint a tartózkodás 24 órás, a mérték pedig a liter.

Ellenkezőleg: az alkohol mértéktelen fogyasztása hosszú távon gyengíti az immunrendszert, és befolyásolja a szervezet reagálását az oltásra.

Az antitestek hetekkel az oltás után képződnek, ezért az immunrendszert érő külső hatások aggodalomra adhatnak okot.

„Ha valaki képes a mérsékelt italfogyasztásra, akkor semmilyen kockázat nem fenyegeti az oltás idején” – mondta Ilhem Messaoudi. A Kalifornia Egyetem Víruskutató Központjának igazgatója azonban arra is figyelmeztetett, hogy a mértéktelen szeszfogyasztás rövid idő alatt kifejti hatását az immunrendszerre, amint valaki túllépi a határt.

És mennyi a határ?

A mérsékelt italfogyasztás napi legfeljebb két ital a férfiak, egy pedig a nők esetében. Ezzel szemben a vedeléssel felérő mértéktelen italfogyasztás több mint négy ital a férfiak, illetve több mint három a nők esetében.

Egy ital megfelelője:

Az oltással és alkoholfogyasztással kapcsolatos aggályok először tavaly decemberben merültek fel, amikor az orosz tiszti főorvos azt mondta: a koronavírus elleni védőoltásra készülőknek az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról.

Anna Popova figyelmeztetése heves reagálásokat váltott ki Oroszországban, ahol az alkoholfogyasztás szintje a nemzetközi élmezőnybe tartozik.

Korlátozni kell, nem pedig teljesen felfüggeszteni az alkoholfogyasztást a Covid–19 elleni vakcináció idején – így pontosította a tiszti főorvost néhány nappal később ki a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő intézet igazgatója.

Természetesen nincs szó semmilyen totális alkoholtilalomról. A fogyasztás észszerű korlátozásáról van szó, addig, amíg a szervezetben ki nem alakul az immunválasz a koronavírusos fertőzésre

jelentette ki Alakszandr Gincburg akadémikus.

A klinikai vizsgálatok során nem vizsgálták az alkohol hatását

Hasonló fenntartások alakultak ki az Egyesült Államokban is.

„Sok páciensünk kérdezi, hogy szabad-e inni oltáskor” – mondta dr. Angela Hewlett. A Nebraskai Egyetem Covid-csapatának vezetője szerint ez érthető, hisz mindenkinek az a célja, hogy minél jobb immunválaszt érjen el az oltással.

A koronavírus elleni vakcinák klinikai vizsgálata során nem elemezték, hogy a szesznek milyen hatása van az oltás hatásosságára.

A korábban szerzett tapasztalatok alapján azonban tudni, milyen összefüggés van az italozás és az immunválasz között.

Egy dolog biztos: a mértéktelen alkoholfogyasztás rontja az immunválaszt, ugyanakkor a szervezet fogékonyabb a bakteriális és vírusos fertőzések iránt. Az alkohol megakadályozza, hogy az immunsejtek a fertőzés gócába jussana, és feladatukat végezzék: elpusztítsák a vírusokat, a baktériumokat és a fertőzött sejteket. Eközben a vérben levő alkohol megkönnyíti a kórokozók számára a sejtek elleni támadást, és megannyi más problémát okoz.

A mértéktartó italozásnak nincs ilyen mellékhatása.

Egy kutatásban 391 embert tettek ki öt különböző légúti vírus hatásának. A mérsékelt alkoholfogyasztók kevésbé fáztak meg – kivéve, ha dohányoztak.

Egy másik kutatásban rézuszmajmoknak kínáltak alkoholt hét hónapon át. Az emberekhez hasonlóan egy-egy egyed keveset fogyasztott, mások döntötték magukba a szeszt. A mértéktelen szeszfogyasztók szervezete nagyon gyengén reagált a vakcinára.

„Immunválaszuk szinte kimutathatatlan volt” – mondta dr. Messaoudi.

Ezzel szemben a mérséklet szeszfogyasztóknál erősebb válasz alakult ki még azokhoz képest is, akik egy cseppet sem ittak.

„Egy pohár pezsgő valószínűleg nem gátolja meg az immunválasz kialakulását” – hangoztatta dr. Hewlett, aki maga ugyan nem ivott oltáskor, de másokat nem akar megakadályozni a mérsékelt fogyasztásban.

(Borítókép: Az Oktoberfest sörünnep résztvevői 2017. október 16-án Münchenben. Fotó: Philipp Guelland / Getty Images)

Rovatok