Index Vakbarát Hírportál

Tömegesen adnak orosz állampolgárságot a szakadár ukrán területeken

2021. május 4., kedd 08:51

Az utóbbi két évben 527 ezer donbászi lakos kapott orosz állampolgárságot – írja a Kárpáti Igaz Szó a Zerkalo Nedeli ukrán híroldalra hivatkozva.

Mint írják, Dmitrij Guculják, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője korábban azt mondta, hogy a megszállt területeken a közigazgatásban, az állami munkahelyeken dolgozókat, a szakadár katonai erők tagjait kampányokon keresztül gyakorlatilag kényszerítik, hogy éljenek a gyorsított eljárás lehetőségével.

Mintegy kétezer büntetett előéletű személy kérelmét a hatóságok visszautasították, a kérvények negyven százalékát pedig azért nem teljesítették, mert az orosz állampolgárságért folyamodók ellen adminisztratív eljárás, kiutasító határozat volt érvényben − derült ki az orosz belügyminisztérium közleményéből.

Az ukrán külügyminiszter szerint Ukrajna partnerei „nem eléggé keményen” reagáltak arra a tényre, miszerint Moszkva „futószalagon” látja el orosz személyazonossági igazolvánnyal a szakadárok által megszállt donbászi régió lakosait. Dmitro Kuleba szerint a személyazonossági dokumentumok tömeges kiadásával Moszkva jogalapot kíván teremteni a donbászi beavatkozásához, mondván, orosz állampolgárokat véd a területen.

Rovatok