Index Vakbarát Hírportál

A lekapcsolt gyermekpornóoldalak után újak születnek

2021. május 4., kedd 07:02

Hónapokig tartó nyomozás után a német rendőrség lekapcsolta a több mint 400 ezer tagot számláló Boystown platformot. Amint az a nevéből is kiderül: a kizárólag darkneten terjesztett portál gyermekpornót osztott meg. Négy férfit tartóztattak le – a német rendőrség esti bejelentése szerint.

A németországi hatóságoknak sikerült felszámolniuk a világ egyik legnagyobb, gyermekekkel való szexuális visszaéléssel foglalkozó oldalát.

A Boystown legalább 2019 júniusa óta aktív volt, és több mint 400 ezer tagot számlált. Kizárólag a net sötét bugyra, a darknet révén volt elérhető.

Négy német állampolgárságú férfit tartóztattak le – erősítette meg a német szövetségi bűnügyi rendőrség, a Bundeskriminalamt. Őket Németországban és Paraguayban vették őrizetbe.

A 40–64 év közötti férfiak közül a gyanú szerint hárman a platform adminisztrátoraként dolgoztak. A negyedik – regisztrált tagként – a platform legaktívabb felhasználója volt, több mint 3500 hozzászólással.

Mit találtak?

A hónapokon át tartó nyomozást egy német munkacsoport vezette, amely az Europollal, valamint a holland, svéd, ausztrál, amerikai és kanadai hatóságokkal együttműködve dolgozott.

4 arrested in the takedown of #DarkWeb #childabuse platform, Boystown, with some half a million users.

Several other chat sites were also seized in a multi-agency operation sparked by a German investigation with the cooperation of ** ** ** ** & **https://t.co/tB118ucLKg

— Europol (@Europol) May 3, 2021

A nyomozás szerint a chatalkalmazásokkal kiegészített portál adott teret a felhasználók számára, hogy megosszák a kiskorúakkal szembeni visszaélésekről készült felvételeiket, köztük „a kisgyermekek elleni legsúlyosabb szexuális visszaélésekről” – áll a német szövetségi bűnügyi rendőrség közleményében.

A platform több kommunikációs csatornát üzemeltetett felhasználói számára. A tagok tanácsokat is kaptak a platform adminisztrátoraitól arra vonatkozóan, hogy miként férhetnek hozzá az oldalhoz a legbiztonságosabban, és hogyan kerülhetik el a lebukás veszélyét, illetve az azt követő büntetőjogi felelősségre vonást.

A gyanúsítottakat a rendőrségi házkutatás után tartóztatták le. A három, Németországban tartózkodó férfit még április 14-én és 15-én kihallgatásra Frankfurt am Mainba szállították. A negyedik férfit, aki a portál adminisztrátorának egyike volt, és akit Paraguayban vettek őrizetbe, várhatóan kiadják Németországnak.

A razziákat Németország-szerte hajtották végre. A másik adminisztrátort, egy 40 éves férfit a nyugati Észak-Rajna–Vesztfália tartományban található Paderborn városában tartóztatták le, míg a harmadik, 49 éves adminisztrátort München közelében.

A negyedik, 64 éves férfit, aki a gyanú szerint az oldal legtermékenyebb felhasználója volt, Hamburgban vették őrizetbe.

A rendőrség a razziákat követően végleg lekapcsolta Boystownt és a kiegészítő chatplatformot egyaránt.

Egymás után buknak le, de…

A német rendőrök tavaly júliusban Alsó-Szászország, Hessen és Schleswig-Holstein tartományokban folytattak széles körű és alapos házkutatásokat. A német sajtóban csak münsterinek nevezett pedofilhálózatból összesen 21 embert gyanúsítottak meg.

Újabb gyerekeket sikerült megszabadítanunk a mindennapi pokolból – mondta akkor, 2020 nyarán Herbert Reul, Észak-Rajna–Vesztfália tartományi belügyminisztere, holott mindenki tudta, hogy az csak a jéghegy csúcsa – vagy ahogy a német lapok emlegették, a rettenetes mocsár felszíne. A német rendőrség most nagyon elszánt, hogy lecsapolja ezt a mocsarat, és végleg kiszárítsa – fogadkozott Peter Biesenbach, a tartomány igazságügyi minisztere.

A münsteriben még a sok hasonló ügyet látott szakembereknek is irtózatos pszichikai megterhelést jelent látni a csecsemők megerőszakolásáról készített videókat.

Michael Esser, a nyomozócsoport vezetője a ZDF-nek azt mondta: több kollégájuk belebetegedett a látottakba. Három rendőr orvosi kezelésre szorult.

Egy magyar férfi elektronikai eszközein 66 674 darab gyermekpornográf felvételt, videó- és képfájlokat foglalt le a hatóság – ezt írta februári közleményében a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség.

A férfi által birtokolt felvételeken többségében tizenkét év alatti, jellemzően négy és nyolc év közötti gyermekek láthatók szexuális cselekmény végzése közben, illetőleg a gyermekek nemiségét súlyosan sértő nyíltsággal ábrázolva.

Olyan felvételt is találtak, amelyen a molesztált gyermek kora körülbelül egy év.

A férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését.

…mégis folytatják

A Deutsche Welle „nagy szenzációnak” nevezte a német nyomozók bravúrját.

Az anonimitás ugyanis megnehezíti a nyomozást ezeken a platformokon. Bár a hatóságoknak sikerült beszivárogniuk az oldalra és lenyomozni a rendszergazdákat, egyelőre nem világos, hogy a nyomozók valóban képesek lesznek-e megtalálni a platform sok-sok felhasználóját.

A múltbeli tapasztalatokra alapozva valószínűsíthető, hogy egy platform leállítása után a felhasználók egyszerűen létrehoztak egy újat.

Rovatok