Index Vakbarát Hírportál

Készül a megállapodás, Magyarország és Románia elismerheti egymás védettségi igazolványát

2021. május 5., szerda 10:15

Néhány napon belül véglegesíteni lehet a magyar és román oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló megállapodást – nyilatkozta Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese a Krónika erdélyi magyar lapnak.

Kelemen Hunor a lap megkeresésére elmondta, a múlt heti, gyulai magyar-román külügyminiszteri találkozón a felek jelezték egymásnak, hogy van egy ilyen megállapodási szándék.

A politikus szerint néhány napon belül véglegesíteni lehet a megállapodást. Még nem egyértelmű azonban, hogy milyen formában születik döntés, tárcaközi megállapodással, kormányhatározattal, memorandummal vagy belügyi jegyzék révén.

Kelemen Hunor fontosnak tartotta leszögezni, hogy egy ilyen, az oltási igazolásokat kölcsönösen elismerő megállapodás csak a szabad utazásról szól, a Magyarországon kiadott védettségi igazolványok által biztosított más jogosítványokról nem. 

A Krónika emlékeztetett arra, hogy jelenleg az üzleti céllal utazók és a 24 óra alatt átutazókon kívül csak azok a magyar állampolgárok léphetnek be karanténmentesen Magyarországra, akik a magyarországi hatóságok által kibocsátott védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azaz Magyarországon oltották be őket koronavírus ellen. A kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok túlnyomó többsége viszont Romániában kapott oltást.

Rovatok