Index Vakbarát Hírportál

Összecsaptak rendőrök és bűnbandák Rióban, legalább 25 ember meghalt

2021. május 6., csütörtök 19:25

Legalább 25 embert, köztük egy rendőrt öltek meg Brazíliában egy Rio de Janeiro-i lövöldözésben – számolt be helyi forrásokra hivatkozva a BBC. A lövöldözés egy rendőrségi akció közben tört ki egy favelában, a város Jacarezinho területén.

Az összetűzést olyan rendőrségi információk begyűjtése előzte meg, melyek szerint a helyi drogkereskedő bandák gyermekkatonákat toboroznak.

A helyi rendőrség a Facebookon erősítette meg, hogy egyik tisztjük, Andre Leonardo de Mello Frias az összecsapásokban vesztette életét.

A nyomornegyedbe mintegy kétszáz rendőr érkezett a kora reggeli órákban, hogy véget vessenek egy kábítószer-kereskedő csoport tevékenységének Jacarezinho a Comando Vermelho (Vörös Kommandó) nevű drogbanda egyik központja, amely a legnagyobb Rióban.

A csoportot a drogkereskedelem mellett gyilkosságokkal, lopással és emberrablással vádolják.

A nyomornegyedben élők elmondták, hogy lövéseket és robbanásokat lehetett hallani, és a hatóságok arra kérték a lakosokat, hogy maradjanak otthon. A rajtaütéshez helikopterek nyújtottak légi támogatást, de néhány bűnözőnek így is sikerült elmenekülnie a tetőkön keresztül – számol be az MTI.

Rio De Janeiro nem csupán Brazíliában, hanem az egész világon az egyik legerőszakosabb nagyváros. Egyes kerületei teljes egészében kábítószerkereskedő bandák irányítása alatt állnak. A rendfenntartó erőket viszont azzal vádolják, hogy gyakran az ártatlan lakosokat sem kímélő erőszakot alkalmaznak akcióik során.

Tavaly júniusban bírósági határozattal korlátozták a világjárvány idején a város szegénynegyedeiben a bűnüldöző szervek beavatkozását.

Ignacio Cano, a Riói Állami Egyetem szociológiaprofesszora a legutóbbi összecsapásról úgy nyilatkozott: nevetségesen amatőr túlkapásnak tartja, hogy a rendőrség tömeges emberéleteket követelő tűzpárbajba keveredett. Nyílt titoknak nevezte, hogy a drogkereskedő bűnbandák folyamatosan tinédzsereket és gyermekeket toboroznak a piszkos munka elvégzésére.

Rovatok