Index Vakbarát Hírportál

Egy hete tüntetnek, leálltak az oltásokkal Kolumbiában

2021. május 6., csütörtök 07:24 | aznap frissítve

Kolumbia fővárosában leállították az oltási kampányt, ráadásul PCR-teszteket sem végeztek szerdán – jelentette be Alejandro Gómez, a fővárosi egészségügyi titkárság vezetője, miután egy hete tartanak a zavargások Bogotában.

A tüntetések azt követően kezdődtek, hogy bejelentették a tervezett adóreformot, amely mérsékelni akarta az adókedvezményeket, növelni egyes csoportok személyi jövedelemadóját, valamint megszüntette volna bizonyos árucikkek és szolgáltatások általános forgalmi adó alóli mentességét.

Iván Duque elnök az indulatok miatt visszavonatta az adóreformot a pénzügyminisztériummal vasárnap. Ettől függetlenül a kedélyek nem csillapodtak, és szerdán újabb 46 személy sérült meg, sőt a tüntetők megpróbáltak a parlament épületébe is bejutni, valamint megtámadtak 25 rendőrőrsöt, amelyek közül többet felgyújtottak – közölte az MTI.

Claudia López bogotái polgármester szerint 30 civil és 16 rendőr sérült meg szerdán, az egy hete tartó zavargások során pedig összesen több mint 840-en szenvedtek sérülést, míg 24-en elhunytak.

Iván Duque részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, és elítélte az erőszakos cselekményeket, míg az Európai Unió a hatósági túlkapásokról érkező jelentések miatt aggódik.

De nemcsak Bogotában, hanem többek között Medellínben és Caliban is voltak erőszakos cselekmények, rongálások.

Rovatok