Index Vakbarát Hírportál

Nem azt a medvét lőtték ki, amelyikre engedély volt?

2021. május 6., csütörtök 07:34 | aznap frissítve

Romániában jelenleg két vizsgálat is indult a Kovászna megyei Ozsdola település közelében lelőtt medve ügyében.

Romániában jelenleg két vizsgálat is indult a Kovászna megyei Ozsdola település közelében lelőtt medve ügyében. Ezt Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter mondta, miután környezetvédők lehetséges orvvadászatról számoltak be a sajtónak. Hozzáfűzte: az egyiket az Országos Környezetvédelmi Őrség, másikat az erdőőrség végzi. Egyértelműen meg kell állapítani, hogy betartották-e a kilövésről szóló törvényt, és hogy a szóban forgó egyed az az állat-e, amelyre az engedélyt kibocsátották. 

Tánczos hangsúlyozta: ha bebizonyosodik, hogy megsértették a törvényt, akkor 30 ezer eurós büntetést szabnak ki, és büntetőeljárás is indulhat.

A miniszter ugyanakkor kitért arra; nem tiltja törvény, hogy pénzért medvékre vadásszanak, írta a Transindex.ro. A tárcavezető törvénymódosítást szorgalmaz. Szerinte meg kell határozni, hogy a medvék vadászatát csak azok gyakorolhatják, akik erre felhatalmazást kapnak, például országos vadásztársaságok tagjai. Felül kell vizsgálni az engedélyek érvényességi idejét is, amelyet korábban 60 napra csökkentettek. Tánczos jelezte: szorgalmazza ezen időintervallum további mérséklését. 

Az ügy nagy port kavart a közvéleményben, hiszen egy civil szervezet beszámolója szerint a lelőtt állat a legnagyobb nyilvántartott hím egyed volt az országban, és nem zargatta a lakott területeket.  Florin Citu miniszterelnök is megszólalt, aki cáfolta a médiában terjedő híreket, miszerint ez az egyed lett volna a legnagyobb medve Romániában.

Rovatok