Index Vakbarát Hírportál

Nagy a baj, ecetes vízben áztatják, majd frissként adják el a húst

2021. május 6., csütörtök 09:36 | aznap frissítve

Az ukrajnai boltokban, piacokon megvételre kínált húsok mintegy 40 százaléka rossz minőségű, írta a karpathir.com ukrán nyelvű sajtóorgánumra hivatkozva. A gyenge minőség oka, hogy megsértik a tárolás szabályait, de gyakori eset, hogy ecetes vízben áztatják, és frissként adják el a mélyhűtőből kivett, és ki tudja hányszor kiolvasztott húsokat.

Larisza Bal-Prilipko élelmiszerbiztonsági szakértő, egyetemi tanszékvezető azt mondta: 0 és 4 fok közötti hűtés mellett legfeljebb 1-3 napig szabad tárolni a húst. Vákuumcsomagolásban sem tovább öt napnál. A kereskedők azonban semmibe veszik ezt az előírást.

Gyakorta előfordul, hogy megtévesztik a vásárlókat, mert nem azt a terméket adják el, amit azok szeretnének. Comb helyett lapockát kapnak, vagy marhahús helyett olcsóbb sertéshúst sóznak rá a vevőre.

A fogyasztóvédők állítása szerint tanácsosabb a szupermarketekben vásárolni, mert azok nagyobb felelősséggel viseltetnek az árusított termékek minősége iránt.

Rovatok