Index Vakbarát Hírportál

A britek fontolgatják, hogy nem oltják be a negyven év alattiakat AstraZenecával

2021. május 7., péntek 09:45

Nagy-Britanniában arra készülnek, hogy a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) azt javaslatára a negyven év alattiaknak a vérrögképződéses esetek miatt az AstraZeneca helyett másik oltóanyagot fognak felajánlani.  Korábban ez az életkori határ harminc év volt – írja a Daily Mail.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) korábbi ajánlásával szemben a brit szakértők szerint a vakcina által biztosított előnyök nem haladják meg annak kockázatait.

A kormány tervei szerint  mindenkinek, aki az AstraZeneca oltását kapta meg, második vakcinaként Pfizert vagy Modernát fognak beadni.

Ahogy a lap egyik forrása fogalmazott:

Mivel az oltási kampány miatt a koronavírussal való megfertőződés esélye már alacsony, abban a helyzetben vagyunk, hogy az egyéb veszélyekre koncentrálhassunk, és a fiatalabbaknak másik vakcinát adhassunk be.

Az Egyesült Oltási és Immunizációs Bizottság (JCVI) elemezte az eddigi adatokat, és ennek alapján a hét folyamán ajánlást adott ki.

A brit Gyógyszerengedélyezési Hatóság (MRHA) legutóbbi számai azt mutatják, hogy egymillió oltásra vetítve 10,5 vérrögképződéses eset fordult elő.

Április 28-ig 242 ilyen esetet diagnosztizáltak; a beadott vakcinák száma 28 millió volt.

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) vezérigazgatója a JCVI módosított pénteki ajánlására reagálva köztölte: az MHRA változatlan álláspontja az, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina kínálta előnyök az emberek óriási többsége számára felülmúlják a kockázatokat.

Rovatok