Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában fogták el a Charlie Hebdo elleni támadásnál használt fegyverek feltételezett eladóit

2021. május 7., péntek 12:12

Két dzsihádista támadott rá 2015 januárjában a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo szerkesztőségére. A támadásban tizenketten meghaltak, további tizenegy személy megsebesült. A terrortámadás után azonnal szárnyra kapott a hír, hogy a két támadó által használt fegyverek és töltények Szlovákiából származhattak. Két SA-58-as típusú puskáról van szó.

A Markíza szlovák tévécsatorna értesülései szerint a Trencséni Járásbíróságon a héten tárgyalást tartottak négy személy előzetes letartóztatásba helyezése ügyében. Mindegyiküket illegális fegyverkereskedelemmel gyanúsítják. A televízió megtudta azt is, hogy a hét elején vették őrizetbe őket.

Hivatalosan nem erősítették meg, hogy az akció legalább részben összefügg a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadásban használt fegyverekkel. A rendőröket egy elítélt vallomása vezethette nyomra. A négy férfi 2012 és 2017 között kereskedhetett ilyen fegyverekkel, több száz pisztolyt és géppisztolyt adtak el.

A gyanúsítottak egyike a Markíza információi szerint szlovák-francia kettős állampolgár, és a francia légióban is szolgált.

A rendőrség egyelőre nem közölt információt az esetről – tudósított a Parameter.

Rovatok