Index Vakbarát Hírportál

Ahogy megjött a Covid, eltűnt az influenza

2021. május 7., péntek 08:17

Mióta az új típusú koronavírus világszerte elterjedt, soha nem látott szintre süllyedt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által regisztrált influenzás esetek száma – írja a Scientific American.

A járványügyi szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy a koronavírus elleni intézkedések az influenza terjedését is megakadályozták. Az influenza ugyanolyan módon terjed, mint a SARS-CoV-2, de a fertőzőképessége annál jóval gyengébb.

A tudományos szakfolyóirat múlt ősszel jelentette először az influenza esetszámainak gyors és általános csökkenését. A számok azóta is rendkívül alacsonyak maradtak. 

Egész egyszerűen nem terjed az influenza

– mondta Dave Poland, aki a világ egyik legnagyobb egészségügyi intézményében, a Mayo Clinicen évtizedek óta kutatja a vírust.

Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban a 2020–2021-es influenzaszezon hatszáz áldozatot szedett. Egy évvel korábban ez a szám 22 ezer, két évvel korábban pedig 34 ezer volt.

A közegészségügyi szakemberek üdvözlik az adatokat, bár néhányan tartanak attól, hogy a tendencia az immunválasz elvesztéséhez vezethet. Azaz ha az emberek hosszú időn keresztül nem fertőződnek meg az influenza vírusával, fokozatosan gyengülhet a szervezet ellenálló képessége a kórokozóval szemben.

(Borítókép: Arcmaszkot viselő emberek Madrid belvárosában 2021. április 3-án. Fotó:  Marcos del Mazo / LightRocket / Getty Images)

Rovatok