Index Vakbarát Hírportál

Virágnyelven szólogattak be egymásnak a nagyhatalmak az ENSZ Biztonsági Tanácsában

2021. május 7., péntek 21:49

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának a multilateralizmusról tartott online találkozón mindenki egyetértett abban, hogy mennyire fontos is a multilateralizmus. Aztán az ülést elnöklő Kína finoman beszólt az Egyesült Államoknak, amely nem habozott viszonozni a burkolt kritikát. 

Szembemegy a multilateralizmus szellemiségével az, ha a világot ideológiai vonalak mentén osztják fel, ami nem más, mint történelmi visszafejlődés

– mondta Vang Ji kínai külügyminiszter, amire az alaszkai kínai-amerikai találkozót idéző diplomáciai stílusban Antony Blinken amerikai külügyminiszter válaszolt, mondván, az Egyesült Államok

erőteljesen fog ellenállni, ha azt látja, egyes országok aláássák a nemzetközi rendet, ha úgy tesznek, hogy a mindenki által elfogadott szabályok nem léteznek, vagy egyszerűen tetszés szerint megsértik őket. 

Blinken hangsúlyozta azt is, hogy ha különösen az ENSZ-BT tagjai semmibe veszik ezeket a szabályokat, és akadályozzák a jogtiprók felelősségre vonását, annak az az üzenete, hogy a nemzetközi szabályokat büntetlenül meg lehet szegni. 

A biztonság kedvéért az amerikai külügyminiszter előhúzta az ujgurok kérdését is, bár a Kínában gyanúsan elnyomott népcsoport nevét nem ejtette ki a száján. Úgy fogalmazott:

egyetlen országnak sincs joga rabszolgasorba taszítani, kínozni és eltüntetni állampolgárait, semmibe venni emberi jogaikat, vagy etnikai tisztogatást végrehajtani a körükben.

Vang Ji diplomatikusan úgy válaszolt: 

Biztos vagyok benne, hogy minden ország üdvözölné, ha az Egyesült Államok irányt váltana és valóban közreműködne a multilateralizmus gyakorlásában. 

A South China Morning Post megjegyzi, Kínát kirázta a hideg Joe Biden amerikai elnöknek a demokratikus berendezkedésű országok egyesítéséről szóló terve hallatán. Kína ugyanis egy olyan szövetséget lát ebben, amely a felemelkedése ellen irányul. 

Joe Biden szándékai szerint elnöksége első évében tartanák meg a „Csúcstalálkozó a demokráciáért” globális konferenciát, amelyen az Egyesült Államok lefektetné az elvárásait, a korrupció és az önkényuralom elleni harcot, valamint az emberi jogok helyzetének jobbítását és védelmét. A meghívottak pedig megjelenésükkel nyilvánítanák ki együttműködési szándékukat az Egyesült Államokkal.

Lehet, kihagyva érezte magát a nagyhatalmi izmozásból, így a közvetlenségéről ismert Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csatlakozott a Fehér Ház bírálóihoz. Kritizálta a globális konferencia ötletét, amelynek szerint semmi más célja nincs, mint nyíltan, ideológiai alapon létrehozni egy új „elitklubot" – írja az MTI.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint hozzátette azt is,

Moszkva elfogadhatatlannak találja, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió meg akarja honosítani a totalitarianizmust a világügyekben. 

Miközben az ENSZ BT három állandó tagja egymást marták a multilateralizmus praktikai működésének értelmezési különbségeivel, az ENSZ Közgyűlésének elnöke és az ENSZ BT több ideiglenes tagja a testület kibővítését követelte legitimitásának megőrzése érdekében.

Az ENSZ BT reformja régóta beszédtéma, de eddig semmi sem történt az ügyben. Az állandó tagok most sem fordítottak figyelmet a reformot követelő hangokra – jegyzi meg az MTI. 

Rovatok