Index Vakbarát Hírportál

Tagad a herceg, aki kilőtte a hatalmas székelyföldi barna medvét

2021. május 8., szombat 06:31

Reagált a törvénytelen medvevadászattal kapcsolatos vádakra Josef-Emanuel Leopold Marie von und zu Liechtenstein. A herceg tagadja, hogy ő lőtte volna le az Artúr névre hallgató óriási barna medvét, amelyet az egész Európai Unió legnagyobb példányának tartottak – írja a Maszol.

Amint arról mi is beszámoltunk, szerdán közölte az Agent Green környezetvédelmi szervezet, hogy a herceg a székelyföldi Ozsdola közelében lévő védett területen egy törvénytelen trófeavadászaton kilőtte Románia, de gyaníthatóan az egész Európai Unió legnagyobb barna medvéjét.

A szervezet beszámolója szerint az ügyben illetékes vadásztársaság egy, a helyi gazdaságban több ízben kárt tevő fiatal nőstény medve kilövésére kért és kapott engedélyt nem kevesebb mint hétezer euróért a román környezetvédelmi minisztériumtól még tavaly. A problémásnak minősített ragadozó helyett azonban az Artúr névre hallgató óriási medvét találta el, akiről úgy tudni, hogy távol tartotta magát a településektől. 

A liechtensteini herceg állásfoglalásában jogszerűen szerezte meg a kilövési engedélyt a román hatóságoktól, és nem az Artúr néven ismert óriási hímet lőtte le.

Mivel ez a medve rendszeresen bejárt a faluba, az illetékes román hatóságok veszélyesnek nyilvánították. Törvényesen szereztem meg a kilövési engedélyt

– fogalmazott Josef-Emanuel Leopold Marie von und zu Liechtenstein. Azt is közölte, hogy a medvét helyi vadászok kíséretében a legközelebbi lakott területtől körülbelül 250 méterre terítette le. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy segíteni fogja a történtek feltárásában a helyi hatóságokat. 

Rovatok