Index Vakbarát Hírportál

Skócia: a győztes kiírná a függetlenségi népszavazást, a Johnson-kormány inkább a járvánnyal foglalkozik

2021. május 9., vasárnap 18:06

A skót választók a függetlenségpárti erőket juttatták többséghez a skóciai parlamentben . Ezután a demokrácia alapelvei diktálják, hogy a skót nép maga dönthessen saját jövőjéről, ha véget ért a  a koronavírus-járvány – ünnepelte szombat este pártja, a Skót Nemzeti Párt választási győzelmét Nicola Sturgeon skót első miniszter egy egészen nyilvánvaló célzással arra, hogy mandátumát egy újbóli népszavazás kiírására fogja felhasználni.  

Az Egyesült Királyságban csütörtökön számos választást tartottak, Skóciában a 129 tagú edinburghi parlament, Walesben a 60 tagú helyi nemzetgyűlés képviselői mandátumairól kellett dönteni. Angliában 143 tanácsi körzet csaknem ötezer képviselőjelöltjére, Londonban a városháza 25 tanácstagi helyéért és a polgármesteri tisztségért induló jelöltekre lehetett szavazni – írta az MTI.

A választási szupercsütörtök legfeszültebb várakozással övezett elemei közé tartozott a skóciai parlamenti választás. Az összesítések szerint a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) 64 mandátumhoz jutott. Így a Nicola Sturgeon vezette SNP-é lesz messze a legnagyobb frakció az edinburghi parlamentben, és a párt – jóllehet nem szerzett abszolút többséget – újból kormányt alakíthat.

Demokratikus eszközökkel ezt már nem lehet megakadályozni

A skót első miniszter szombat esti nyilatkozatában az SNP rendkívüli és történelmi jelentőségű győzelmének nevezte az eredményt. Kiemelte továbbá, hogy az SNP mellett a skóciai Zöldek is egyértelműen elkötelezték magukat az újabb függetlenségi népszavazás megtartása mellett a most kezdődő új parlamenti időszakban.

Az eddigi választási adatokból következtethetően a Zöldek kilenc képviselői helyet szereztek a skóciai parlamentben, hárommal többet eddigi frakciólétszámuknál. Nicola Sturgeon hangsúlyozta, az SNP és a Zöldek álláspontja egyaránt az, hogy az újabb függetlenségi népszavazás időzítéséről egyszerű többségi szavazással kell dönteniük a skót parlamenti képviselőknek.

A skóciai választások eredménye alapján sem Boris Johnson brit miniszterelnöknek, sem bárki másnak egyszerűen semmiféle demokratikus jogosultsága nem lenne annak megakadályozására, hogy a skót nép az őt megillető joggal élve dönthessen saját jövőjéről

 – mondta a politikus, hozzátéve, hogy amennyiben erre kísérlet történik, az egyértelműen azt mutatná, hogy az Egyesült Királyság nem az egyenlők partnersége, és azt is demonstrálná, hogy a londoni kormány megdöbbentő módon már nem az országot alkotó nemzetek önkéntes uniójának tekinti az Egyesült Királyságot. Nicola Sturgeon szerint ez önmagában nagyon erőteljes érv lenne Skócia függetlensége mellett.

Az országrészben tartandó népszavazás ötletétől a londoni kormány finoman szólva nincs elragadtatva. Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök az utóbbi időben többször is kijelentette, hogy nem hajlandó hozzájárulni egy újabb skóciai referendum megrendezéséhez, mert a véleménye szerint a 2014-es referendum egy nemzedéknyi időre eldöntötte a kérdést. Akkor a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el az Egyesült Királyságtól.

A közhangulat változására utal azonban, hogy a brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a maradásra voksolt. Nicola Sturgeon azóta folyamatosan hangoztatja, hogy újabb népszavazásra van szükség Skócia függetlenségéről, hiszen Skócia egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére volt kénytelen távozni az Európai Unióból, zömmel a kilépésre leadott angliai voksok miatt.

Hárítás, szúrás

Vasárnap a BBC Nicola Sturgeon mellett Michael Gove brit kabinetminiszterrel is interjút készített. Utóbbi állítása szerint a londoni kormány nem tervezi egy esetleges népszavazási törvényjavaslat megtámadását a bíróságon, ugyanakkor terelő jelleggel úgy fogalmazott: 

bármelyik pártból érkezünk is, a prioritás jelenleg nem a bírósági ügyek és nem is a függetlenségi jogszabályok, hanem a pandémiából való kilábalás.

Kérdésre hozzátette, egy szabályos népszavazáson keresztül természetesen elfogadják az emberek döntését, ugyanakkor kissé oda is szúrt a függetlenségieknek: szerinte az SNP kudarca az abszolút többség megszerzése terén azt mutatja, hogy a skót emberek nem „agitáltak” a népszavazásért.

Később egyben azt is tagadta, hogy zöld jelzést adott volna a skót kormány számára a népszavazási törvényjavaslathoz, hangsúlyozva, hogy jelenleg a válság utáni helyreállításra koncentrál.

Nicola Sturgeon korábban is több nyilatkozatában kijelentette, hogy meggyőződése szerint Skócia független országként viszonylag rövid idő alatt visszakerülhetne az Európai Unióba, bár azt elismerte, hogy egy újabb népszavazás nem jelentené azonnal Skócia függetlenné válását. Szombaton egyben ő is azt hangsúlyozta, hogy hogy az elsődleges feladat most Skócia kivezetése a koronavírus-járvány okozta válságból, utána következhet a döntés az ország alkotmányos jövőjéről. Vasárnap a BBC-nek nyilatkozva megerősítette, hogy az erről szóló népszavazás megtartását a pandémia véget követően tervezik.

Rovatok