Index Vakbarát Hírportál

Erőszak vet árnyékot az izraeli ünnepre

2021. május 10., hétfő 13:34

Ismét összecsapások törtek ki a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél, ahova több ezer muszlim hívő barikádozta el magát vasárnap éjjel, hogy így tiltakozzanak a főként palesztinok lakta Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli elfoglalásának ünnepsége ellen.

A Háárec izraeli lap szerint már több százan megsebesültek a hétfői összecsapásokban a rendőrség és a hívők között. 

Izraelben május 10-re esik Jeruzsálem napja, amely a város újraegyesítésének állít emléket, zsidó nacionalisták pedig rendszeresen felvonulással ünnepelnek. A menet rendszerint muszlim negyedeken vonul végig, amit a palesztinok szándékos provokációnak tekintenek. 

Az izraeli rohamrendőrök hétfő reggel hatoltak be a Kelet-Jeruzsálem részét képező, óvárosban található Templom-hegyre, arab nevén a Haram al-Sarif teraszra, és tömegoszlató fegyverek, füstbombák és könnygáz, valamint gumilövedékek bevetésével próbálták oszlatni a mecsetekbe szorult, hitük szerint az iszlám Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyét, az Al-Akszát kődobálással védő arab hívőket – írja az MTI. 

Biztonsági óvintézkedésként az izraeli hatóságok megtiltották a zsidók számára a Templom-hegy látogatását, ahol az óváros elfoglalásának évfordulóján zsidó nacionalisták reggeli körsétát szoktak tartani. 

A távirati iroda jelentése szerint több tucat nacionalista követelte reggel a kapuknál azt, hogy beengedjék. Köztük volt Itamár Ben-Gvir is, a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű, szélsőségesen nacionalista és arabellenes, a hírhedt Meir Kahane rabbi tanításait követő párt elnöke, aki a Vallásos Cionisták nevű pártszövetség egyik vezetőjeként a március 23-i választásokon bejutott az izraeli parlamentbe.

Mivel napok óta folynak zavargások, melyek a rendőrség és a palesztinok összecsapásaiban teljesednek ki, vasárnap éjjel Jake Sullivan, az amerikai nemzetbiztonsági tanács vezetője telefonon sürgette izraeli hivatali kollégáját a nyugalom helyreállítására Jeruzsálemben. Meir Ben-Sabat azonban hárította az izraeliek felelősségét, és az ország szuverenitására hivatkozva igazolta a helyzet kezelését. 

„Izrael a szuverenitás és a felelősségvállalás alapján kezeli a jeruzsálemi eseményeket, függetlenül a palesztin provokációktól, és ha az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség segíteni akar a nyugalom helyreállításában, akkor a palesztin oldal felbujtó elemeire kell nyomást kell gyakorolnia" – közölte Meir Ben-Sabat.

Az utóbbi napok erőszakos cselekményeiben több száz palesztin és több tucat rendőr sérült meg. 

Az erőszakot egyelőre elkerülték azzal, hogy nem engedélyezték a reggeli templom-hegyi sétát, de a délutánra tervezett, fent említett zászlós nacionalista menetet egyelőre nem törölték el, pedig

a védelmi szervek arra figyelmeztettek, hogy a már így is pattanásig feszült helyzetben a felvonulás lángba boríthatja Kelet-Jeruzsálemet. 

Rovatok