Index Vakbarát Hírportál

Megtámadták a iráni konzulátust az iraki Kerbala városában

2021. május 10., hétfő 07:40

Tüntetők megtámadták az iráni konzulátust a dél-iraki Kerbala városban, miután ismeretlen fegyveresek a hétvégén agyonlőttek egy ismert kormányellenes aktivistát, majd merényletet követtek el egy újságíró ellen is – adta hírül az MTI a helyi sajtó jelentései alapján hétfőre virradóra.

A feldühödött demonstrálók vasárnap behatoltak a diplomáciai képviselet területére, és felgyújtották az épület egyes részeit, illetve az őrbódékat. 

A külképviselet biztonsági erői éles lőszerrel tüzet nyitottak a tömegre, szemtanúk szerint legkevesebb tíz ember megsebesült.

A tüntetések más városokban is kirobbantak, számos településen utakat torlaszoltak el és autógumikat égettek a demonstrálók.

Az erőszakos megmozdulások fő oka az volt, hogy Iháb Dzsavád iraki reformpárti aktivistát szombaton ismeretlenek lelőtték Kerbalában a háza előtt. Több hasonló támadást elkövettek az utóbbi időben az országban, sokan iráni támogatású milíciákat vádolnak a gyilkosságokkal.

A meggyilkolt férfi a 2019 októberében rendezett kormányellenes tüntetések egyik szervezője volt, nyíltan kritizálta Teherán iraki befolyását és az iráni támogatású fegyveres csoportok jelenlétét az országban.

Az aktivista lelövése után nem sokkal később, vasárnap Ahmed Hasszán újságíró ellen is merényletet követtek el Dívánijja városhoz közeli otthona előtt.

Egyes sajtóhírek arról szólnak, hogy hangtompítós pisztolyokkal felfegyverzett támadók több lövést leadtak rá, és két golyó a fején, egy a vállán találta el. Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, hogy a férfi még életben van és intenzív osztályon kezelik.

Rovatok