Index Vakbarát Hírportál

Most már hivatalos: tárgyalásokat folytat Irán Szaúd-Arábiával

2021. május 10., hétfő 14:27 | aznap frissítve

Elismerte a teheráni vezetés, hogy párbeszédet folytat regionális riválisával, Szaúd-Arábiával. „A Perzsa-öböl térségének két muszlim állama közti feszültségek feloldása nemcsak a két ország, hanem a térség egészének érdekét szolgálja" – mondta Szaid Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő. 

A szaúdi külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselője már a múlt héten arról számolt be, hogy egyeztetések folynak a felek között. Értesülések szerint még korai lenne eredményről beszélni, de két tárgyalási fordulót már lefolytattak Irakban.

A két ország 2016-ban szakította meg diplomáciai kapcsolatait. A szunnita királyság és a síiták védőhatalmaként fellépő Irán évek óta vetélkednek a vezető szerepért a régióban. A térség több konfliktusában – Jemenben, illetve Szíriában is – ellentétes oldalakat támogatnak. 

Az utóbbi időben Szaúd-Arábia békülékeny hangnemet ütött meg, különösen miután Joe Biden amerikai elnök jelezte, országa kész lenne visszatérni az iráni nukleáris programról kötött többhatalmi megállapodáshoz – írja az MTI. 

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös például az állami televízióban kijelentette, hogy Rijád „jó és különleges kapcsolatot remél kialakítani Iránnal", ha a teheráni vezetés felhagy „negatív viselkedésével". Irán azzal reagált, hogy reményét fejezte ki a nézeteltérések rendezését szolgáló építő jellegű párbeszéd iránt a felek között.

Meglehet, a párbeszéd a két rivális között Donald Trump volt amerikai elnök közel-keleti politikájának az érdeme, Washington bábáskodása mellett sorra rendezték kapcsolataikat Izraellel a szunnita muszlim országok, létrehozva egy Irán-ellenes koalíciót, amivel szorul a regionális hurok az amerikai gazdasági szankcióktól sújtott síita ország körül. 

Rovatok