Index Vakbarát Hírportál

A Jemenben meggyilkolt magyar népzenét gyűjtött az arab országban

2021. május 10., hétfő 18:32 | aznap frissítve

Áprilisban elrabolták, majd miután nem kaptak érte váltságdíjat, halálra kínozták a 43 éves Koltai Györgyöt.

A hírt az Orientalista összeállítása alapján közöltük, a blog pedig a Jemen Akbárra hivatkozik forrásként, ahol május 9-én valóban megjelent a férfi fotója.

A Magyar Iszlám Közösségben ismerik Kimót, de elrablásának és meggyilkolásának hírét nem tudják megerősíteni. „A diplomás hangmérnök jó és idealista ember volt, aki hitt az emberek jóságában. Mivel nem politizált, sosem hitte, hogy bántani fogják” – válaszolta kérdésünkre Bolek Zoltán, a közösség elnöke.

Kimo, vagyis Koltai György a Parázsló Hamvak nevű zenekar alapító tagja volt. „A banda elvi síkon 2003. április 28-án alakult. A két alapító tagot (Koltai György, Kristóf László) egy közös ismerős hozta össze, név szerint Kormos Balázs” – írta róluk a Hunnia portál.

Koltait zenerajongóként ismerték. Talán ez okozta vesztét. Népzenét ment gyűjteni Jemenbe is. 2006-ban tért át a muszlim hitre, felvette az Abdul Karim Faresz nevet, és később megkapta az állampolgárságot is.

Hangmérnökként és zenészként dolgozott a 2014-ben kitört polgárháború előtt az országban. A lázadók börtönbe 2016-ban zárták, 2 év múlva szabadult, ekkor tért vissza Magyarországra, ahonnan tavalyelőtt, 2019-ben utazott újra Jemenbe.

Az Orientalista Adel al-Huszeini jemeni aktivistára is hivatkozik, aki azt állítja, hogy a magyar férfit egy dél-jemeni milícia fegyveresei rabolták el az ország déli részén lévő Ádenben, majd megkínozták és megölték. A férfit arra kényszerítették, hogy segítsen váltságdíjat kikényszeríteni az elengedéséért cserébe, de miután ez nem sikerült, fogvatartói végeztek vele.

To all friends in Hungary:
There is a Hungarian citizen named "Kimo" who is 43 years old. He was imprisoned in Waddah Hall Prison of the UAE-backed Southern Transitional Council. He was tortured until he died about a month ago. Some prisoners who have been released told me.. pic.twitter.com/CSgjBYRESx

—عادل الحسني (@Adelalhasanii) April 29, 2021

„Minden magyar barátnak. »Kimo« 43 éves magyar állampolgár. Az emírségek támogatta Déli Átmeneti Tanács Waddah Hall börtönében tartották fogva. Megkínozták, ami után körülbelül egy hónapja kiszenvedett. Erről néhány kiszabadult fogoly értesített...” – ezt üzente tweetjében Al-Huszeini április 29-én. Ő értesítette a jemeni külügyminisztériumot, illetve Magyarország rijádi nagykövetségét és az ENSZ szakértőit is.

Az Index keresi a Külgazdasági és Külügyminisztérium illetékeseit. Cikkünk megjelenéséig sem az emberrablást, sem a kivégzést nem erősítették meg hivatalos magyar források.

A Déli Átmeneti Tanács valóban létezik, és a Waddah Hall börtönt is sikerült egy másik cikkben azonosítani.

Az emírségek ádeni börtöneiben kínoznak

A brutális kínzások maradandó sérüléseket és fogyatékosságot okoznak – ezt írta tavaly augusztusban a dél-jemeni Áden kikötővárosában az emírségek által működtetett titkos börtönökről a YP.

A jemeni hírügynökség egy elrettentő fotót is közzétett egy megviselt fogolyról, akinek a szenvedéseiről az aktivisták szintén a közösségi médiában számoltak be.

Az áldozat – írták – Szaid Arif Szaid Mokbel, megkínzója pedig egy Matar nevű, magát „Hitlernek” nevező emírségi tiszt, aki Waddah Hallban szolgál.

A hírügynökség szerint a déli tartományokból elrabolt több száz embert az Egyesült Arab Emírségek által finanszírozott Déli Átmeneti Tanács milíciájának titkos börtöneiben őrzik, ahol különböző kínzásoknak, köztük szexuális bántalmazásnak vetik őket alá. Szabadon bocsátásukat éve óta követelik, hasztalan.

„Guantanamo ehhez képest ötcsillagos hotel”

Hasonló megpróbáltatásokról számolt be 2019-ben a Népszavának a jemeni apától és magyar anyától született Ali.

„Guantanamo ehhez képest ötcsillagos hotel” – nyilatkozta a lapnak.

Noha Ali Magyarországon nőtt fel, végül mégis visszatért gyökereihez, ahol gyorsan munkát is kapott, és azonnal megtalálta a helyét. Öröme azonban nem tartott sokáig: 2015-ben kitört a háború, a síita húszik fellázadtak a nemzetközileg elismert, törvényes kormány ellen.

„A húszikat semmi nem különbözteti meg az al-Kaidától vagy az Iszlám Államtól. A háborúban bárkit szó nélkül lelőttek, csak mert a házából kimozdult. Közben raboltak, fosztogattak, fegyverrel kényszerítettek embereket, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Jemen történelmi kincseit is felprédálták, és külföldre adták el. Jelszavukban halált kívánnak Amerikára és Izraelre, hogy a tudatlan népet oldalukra állítsák” – idézte fel a helyzetet Ali, akit szintén alaposan meggyötörtek, fogait kiverték, életét pedig a szerencsének köszönheti.

Csaknem hét éve dúl a polgárháború

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

Az európai államok a Szaúd-Arábiában működő Al-Hadi vezette kormányt ismerik el, a másik két kormánnyal a húszik, illetve a Dél-Jemeni Erők által vezetett kabinetekkel hivatalosan a nyugati államok és Magyarország sem tart fent diplomáciai kapcsolatokat.

Jemen régóta nem számít a béke oázisának

Az emberrablás szinte nemzeti sportnak számít Jemenben. 1996 és 2001 között összesen 157 külföldit raboltak el az országban. Közülük 114-en turisták voltak. Az emberrablások a következő években változatlan hévvel folytatódtak.

„A kormány nem tudja elfojtani megdöbbenését az ártatlan emberek elrablása és megölése miatt” – ezt írta a koreai külügyminisztérium közleményében 2009-ben.

Eom Young-seon és két másik, egy német és egy brit holttestét Szaada térségében találták meg, 200 kilométerre a jemeni fővárostól. A 34 éves, dél-koreai Eom egy évvel korábban érkezett Jemenbe a hollandiai székhelyű Worldwide Service önkéntes tanáraként.

Kilenc embert piknikezés közben raboltak el – írta tudósításában a The Korea Times, miközben a pásztorok csak a koreai, a német és a brit megcsonkított áldozat holttestét fedezték fel.

Rovatok