Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko bizalmi körére ruházza át az elnöki jogköröket, ha valami történne vele

2021. május 10., hétfő 12:57

Abban az esetben, ha valami történne Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel, és nem tudná gyakorolni államfői jogköreit, a karhatalom vezetői alkotta bizalmi körére, az ország biztonsági tanácsára száll az elnöki hatalom. 

Az erről szóló rendeletet vasárnap látta el kézjegyével, ami annak fényében figyelemre méltó, hogy április közepén bejelentette, merényletet tervezett ellene egy összeesküvő csoport, amely nagy valószínűséggel kapcsolatban állt az amerikai titkosszolgálattal. 

Az elnök elleni merényletről szóló hír alá alá Oroszország is adta a lovat, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy őrizetbe vettek két gyanúsítottat, akik „színes forradalmak mintájára" katonai hatalomátvételt készítettek elő Belaruszban.

Mindeddig ha az elnök tisztsége megüresedett volna, vagy nem tudta volna ellátni feladatait, a jogkörök a miniszterelnökre szállnak, az új rendelet értelmében viszont a biztonsági tanácsra, amelyet az elnök hiányában a kormányfő vezet. Megfigyelők szerint Alekszandr Lukasenko jobban bízik a karhatalmi vezetőkben, és a Kreml is szívesebben látná a biztonsági szervek kezében a hatalmat, mint ha csak a karrierpolitikusnak tartott  kormányfő, Roman Golovcsenko kezében lenne. 

(RFE/RL)

Rovatok