Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin önkéntes karanténban marad, hiába oltották be már kétszer

2021. május 10., hétfő 13:52

Nagy valószínűséggel még egy jó ideig önkéntes karanténban marad Vlagyimir Putyin orosz elnök, annak ellenére, hogy állítólag megkapta a koronavírus elleni valamelyik orosz vakcina mindkét dózisát. Azért is állítólag, mert az elnök beoltását semmilyen felvétellel nem támasztották alá, egyszerűen csak bejelentették, hogy vakcinálták, és kész. 

A 68 éves politikus már 2020 tavasz óta izolációban él, videókonferenciákon irányít, és csak nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Ilyen volt a vasárnapi győzelem napi ünnepség, vagy az április végi évértékelője. 

Nagyon úgy tűnik, hogy a veszélyeztetett korcsoportba tartozó orosz elnök rendkívül ügyel arra, hogy ne kerüljön kapcsolatba a koronavírussal, pedig a második oltással már antitestekkel kéne tele lennie a szervezetének. A Projekt orosz oknyomozó portál szerint mégis marad az önkéntes izolációban Moszkva melletti rezidenciáján, amely külön fertőtlenítő folyosóval bír

Az sem mellékes, hogy a Projekt szerint

a manapság ritkaság számba menő, az orosz elnökkel való személyes találkozó egyik feltétele az előzőleg letöltött kéthetes karantén. 

A Moscow Times idézi a BBC orosz nyelvű szolgálatát, mely szerint rubelmilliárdok mentek el arra, hogy a Putyinnal kontaktusba kerülő embereket, újságírókat, sofőröket és pilótákat karanténba helyezzenek. 

Az oknyomozó portál az állítását Vlagyimir Putyin saját munkamenetrendjével támasztja alá, amiből nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben nemigen tervezi elhagyni a vírusmentes buborékká alakított rezidenciáját. 

Bár a legtöbb járványügyi korlátozást már feloldották Oroszországban, az ország átoltottsága még köszönőviszonyba sincs a nyájimmunitással. Az oltási kampány jelenlegi üteme mellett 2022-re érik el a lakosság 70 százalékának beoltását, ami a koronavírus elleni közösségi immunitáshoz szükséges. 

Rovatok