Index Vakbarát Hírportál

További 90 millió adag vakcinát vár az AstraZenecától június végéig az Európai Bizottság

2021. május 11., kedd 15:15

Az Európai Bizottság jogi eszközökkel szeretné kikényszeríteni a brit-svéd AstraZeneca gyógyszercégnél, hogy június végéig szállítson le további kilencvenmillió adag koronavírus elleni vakcinát – jelentette be Stefan Keersmaecker, a brüsszeli testület illetékes szóvivője. Közölte: a bizottság két jogi eljárást indított a nagyvállalat ellen. Mindkettő célja, hogy az AstraZeneca teljesítse az EU-val kötött előzetes oltóanyag-felvásárlásról szóló szerződésekben foglaltakat, és leszállítsa a megfelelő mennyiségű oltóanyagot az uniós tagállamokba.

Az első eljárás elindítását azért nevezte szükségesnek, hogy a bíróság elismerje: a vállalat vészhelyzet idején késedelmesen szállította le a vakcinákat az első negyedévben. A második esetben a testület a szerződés megsértésének megállapítását várja el a bíróságtól.

Nem az a célunk, hogy pénzügyi kárpótlást kapjunk az AstraZenecától, hanem az, hogy a bíróság jogi eszközökkel kikényszerítse a szerződésben foglaltak betartását, és késedelem nélkül leszállítsa a szükséges mennyiségű oltóanyagot

– hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette: a bíróság ennek érdekében büntetőintézkedéseket is elrendelhet a cég ellen.

Az Európai Bizottság és az AstraZeneca közötti szerződés értelmében a cégnek összesen 120 millió dózis oltóanyagot kellett volna szállítania az unió tagállamaiba, azonban eddig csak lényegesen kevesebb, 30 millió adag érkezett meg az EU-ba.

Rovatok