Index Vakbarát Hírportál

Ausztriában nyalókateszt jön az óvodásoknál

2021. május 11., kedd 19:37

2020. októberben kezdtek el dolgozni Bécsben egy speciális koronavírus-teszten, amelyet a gyermekek számára készítettek. A már általunk is ismert koronavírus-teszt alternatívájaként alkották meg.

„Schleckertest” vagy „Lollipop-test”

Alsó-Ausztriában jövő hétfőtől minden óvodában elérhetővé válik a "Schleckertest" vagy "Lollipop-test, vagy magyarul a nyalókateszt. Az elmúlt néhány hétben öt óvodában vizsgálták a teszt hatékonyságát, többségében pozitív visszajelzések érkeztek. A szülők dönthetnek arról, hogy a gyermeküket tesztelhetik-e, vagy sem, tehát elvégzése nem kötelező, hanem önkéntes.

A tesztek segítségével a lehető leggyorsabb lehet azonosítani a fertőzést, így nagyobb védelmet biztosítva a pedagógusoknak és óvodai dolgozóknak.”

hangsúlyozta Christiane Teschl-Hofmeister (ÖVP) oktatási államtanácsos és Ulrike Königsberger-Ludwig (SPÖ) alsó-ausztriai regionális egészségügyi felelőse.

A kísérleti projektben  - amely húsvét óta tartott - öt óvoda vett részt. Az első kísérlet eredménye szerint 

179 elvégzett tesztből, csak 1 lett pozitív, amit egy PCR-teszt elvégzése semmissé tett, ugyanis mindkét elvégzett gyorsteszt negatív eredményt mutatott.

A teszt egyébként egyszerűen működik. Egy vékony, fogkefére hasonlító pálcikát kell bevenni a szájba, nagyjából 90 másodpercig előre-hátra kell mozgatni, meg kell várni hogy elegendő nyálat szívjon fel, amit egy kék jelzés mutat, hogy mikor érte el az adott értéket. Vissza kell helyezni a tartójába, majd 10-15 perc várakozás után meg lehet tekinteni az eredményt. Ha 

a teszt esetleg pozitív eredményt mutatna, akkor 48 órán belül el kell végezni egy PCR-tesztet,

illetve házi karanténba kell vonulni.

Heti két tesztet végeznek

Jelenleg Alsó-Ausztriában 1060 állami óvoda és 37 magánóvoda működik. Május 17-én az oktatási intézmények újra megnyitják kapuikat az óvodások és az iskolások előtt is. Összesen 1,2 millió teszt áll az intézmények rendelkezésére, így elvileg, ha hetente kétszer tesztelik a gyerekeket, akkor július 23-ig elég lesz a teszt.

- mondta Ulrike Königsberger-Ludwig.

Rovatok