Index Vakbarát Hírportál

Javítanának a gyenge átoltottságon Ukrajnában

2021. május 11., kedd 11:49 | aznap frissítve

Ukrajnában véget ért a koronavírus harmadik hulláma. Ezt Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte. Figyelmeztetett arra: túl korai a pihenés, mert felütheti a fejét a Covid-19 negyedik hulláma, de mindent meg kell tenni, hogy azt elkerüljék – írta a Karpatinfo.net ukrán nyelvű sajtóorgánumra hivatkozva. Natalja Vinograd epidemiológus, a WHO biológiai fenyegetések szakértője korábban megjegyezte, hogy Ukrajnában ősszel jöhet a koronavírus újabb támadása.

A több mint 42 milliós Ukrajnában május 9-én csupán 1004 lakost oltottak be koronavírus elleni vakcinával, eddig mintegy  863 ezer ember kapott vakcinát. A második dózishoz mindössze 446 ember jutott hozzá, írta a Karpathir.com. Elemzők szerint, ha ilyen lassan halad az oltás menete, akkor legalább 4-5 évre lesz szükség a lakosság többségének a beoltásához. 

Denisz Smihal miniszterelnök mindenesetre most azt mondta:a tervek szerint ez év végéig Ukrajna felnőtt lakosságának nagy részét beoltják koronavírus ellen.

A kormányfő szerint az ukránok egy évet leéltek a koronavírussal, és még egy esztendőnek el kell telnie a fertőzés leküzdéséig. Szerinte jövőre zárulhat le az oltási folyamat, és kollektív immunitás alakulhat ki.

Rovatok