Index Vakbarát Hírportál

Európa-szerte bizalomvesztéssel járnak az AstraZeneca trombózisos esetei

2021. május 13., csütörtök 16:31 | aznap frissítve

Csökkent a koronavírus elleni oltóanyagokba vetett bizalom az Európai Unióban azt követően, hogy több ország is felfüggesztette az AstraZeneca használatát

Az Eurofound által készített online felmérésben március közepén a válaszadók 34 százaléka nyilatkozott úgy: bizonytalanok abban a tekintetben, hogy beadatják-e maguknak az oltást. Egy korábbi, a trombózisos esetek nyilvánosságra kerülése előtt készült felmérésnél ez az érték csupán 25 százalék volt.

A kutatók szerint főként azok bizonyultak szkeptikusnak a vakcinákkal szemben, akik elsődlegesen a közösségi médiumokból informálódtak az oltásról és az oltóanyagokról: az ő körükben 40 százalék fölött volt a vakcinák elutasítottsága. Velük ellentétben azok közt, akik a nyomtatott sajtóból, tévéből vagy a rádióból informálódtak elsődlegesen, csupán 18 százalék volt a vakcinaszkepticizmus aránya.  

A kutatás arra is rávilágított, hogy a munkanélküli, krónikus betegségekkel együtt élő emberek körében is az átlagosnál magasabb, 39 százalékos volt a vakcinák elutasítottsága. 

Daphne Ahrendt, az Eurofound kutatási vezetője szerint mindez azt tükrözi, hogy az európai döntéshozók, valamint a szakértők nem kommunikálták le elég hatékonyan azt, hogy az oltóanyagok hatékonyak és biztonságosak, valamint hogy az oltásnak jóval több előnye van, mint kockázata.

Az Eurofound szerint a vakcinák elutasítottsága a Bulgáriában volt a legmagasabb, 67 százalékkal, a legalacsonyabb pedig Dániában, Írországban és Máltán, ahol 10 százalék alatt volt ez az érték. 

A felmérés szerint a nyugati országokban – Franciaország és Ausztria kivételével – 60 százalék felett volt azoknak az aránya, akik azt nyilatkozták, hogy beoltatják magukat. Ezzel szemben a kontinens keleti felén mindenhol 60 százalék alatt volt a vakcinák elfogadottsága. A legmagasabb értékét (59%) Romániában mérték, a legalacsonyabbat pedig (33%) Bulgáriában. 

Rovatok