Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a harc Izraelben, rakétazápor zúdult az országra

2021. május 13., csütörtök 20:55 | aznap frissítve

Újabb rakétatámadás érte Tel-Avivot csütörtökön, Izrael válaszul a Gázai övezet iszlamista szervezeteinek katonai célpontjait lőtte.

Csütörtökön Gázából rakétákat lőttek ki az övezet környéki településekre, valamint az ország távolabbi, déli és középső részeire is robbanószerkezetet indítottak. Délben ismét légiriadó volt Tel-Avivban is.

A hadsereg napközben lelőtt négy, az övezetből útnak indított, robbanószerkezetekkel felszerelt drónt. 

A gázai hadosztály parancsnoka, Nimrod Aloni altábornagy katonákhoz intézett levelében közölte, hogy a Falak Őrzője hadművelet során a hadsereg megtámadta a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet támadóalagútját, amelyben mintegy húsz fegyveres vesztette életét.

Halálcsapdává alakítottuk az alagutakat. Nem kértük ezt a hadjáratot, de miután megkezdődött, örömmel és szenvedéllyel hajtjuk végre küldetésünket, amíg elérjük az egyértelmű győzelmet

– közölte Aloni.

Eközben az izraeli gépek továbbra is bombázzák a Gázai övezetet. Délután a légierő azt állította, hogy a Hamász hírszerzőközpontját is sikerült lebombázniuk, ahol a szervezet több tucat ügynöke tartózkodott.

 A Falak Őrzője hadművelet három napján az izraeli hadsereg 750 gázai célpontot, köztük alagutakat és 160 rakétakilövő állomást támadott. Megsemmisített négy sokemeletes házat, és megölt mintegy 60 gázai fegyverest, köztük célzott likvidálással több vezetőt – összegezte a hadsereg eddigi működését a Jediót Ahronót című újság.

A palesztin egészségügyi minisztérium közlése  szerint a csapásokban eddig 87 embert – köztük 18 kiskorút – öltek meg, 530-an pedig megsebesültek. 

Beni Ganz védelmi miniszter csütörtökön 9000 újabb tartalékos behívását hagyta jóvá, ami azt jelzi, hogy a következő napokban is folytatódnak majd a hadműveletek. 

Reuven Rivlin államelnök csütörtökön ellátogatott a leginkább érintett dél-izraeli vidékekre, és megbeszélést folytatott a Negev-sivatag zsidó és arab településeinek vezetőivel. Rivlin a szerdai incidensekre, a zsidók és arabok közötti összecsapásokra utalva arra kérte partnereit, hogy ítéljék el határozottan ezeket az eseteket.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Lodba látogatott, az ország közepén lévő, zsidók és arabok lakta városba, ahol az utóbbi napokban mindkét népcsoport erőszakos etnikai tüntetéseket szervezett a másik ellen. A rendőrség eközben bejelentette, hogy Lodba csak a helyiek utazhatnak be délután öttől, és este 8 és hajnali 3 között kijárási tilalom lép életbe.

Este a Gázai övezet környékén lévő izraeli települések ellen újabb rakétákat indítottak. Ezek közül néhány be is csapódott, de nem lakott területen.

A jelentések szerint Lod városában is kigyulladt egy zsinagóga. 

Időközben pedig már Libanonból is rakétákat lőttek ki Izrael északi felére.  A helyi médiumok szerint elképzelhető, hogy az egyik palesztin menekülttáborból lőhették ki ezeket a lövedékeket.

Rovatok