Index Vakbarát Hírportál

Soha ilyen kevés gyerek nem született még az ujgurok lakta kínai területen

2021. május 13., csütörtök 05:41

Egy friss tanulmány szerint 2017 és 2019 között rekordalacsony volt a születésszám Kína nyugati Hszincsiang tartományában, az ujgur muszlim kisebbség őshazájában, és erőszakos internálásuk helyszínén. 

Az Australian Strategy Policy Institute agytröszt jelentése szerint 

az ujgurok, kazahok és más, főként muszlim vallású etnikai kisebbségek lakta területeken több mint 48 százalékkal csökkent a születések száma. 

Ezeket az adatokat a kínai kormány 10 évvel korábbi statisztikái alapján számították ki. 

A főként kisebbségek lakta megyékben 2017 és 2018 között 160 ezerrel kevesebb gyermek született, miközben a han kínaiak lakta megyékben növekedett a születésszám. 

A hírt közlő AP kiemeli: a születésszámban azóta nem láttak ilyen mértékű zuhanást, hogy az ENSZ 71 évvel ezelőtt globális termékenységi statisztikákat kezdett készíteni. Ennek értelmében

a szíriai háború, a ruandai vagy kambodzsai népirtás miatti születéscsökkenés sem ér nyomába a Hszincsiangban tapasztaltaknak. 

Nathan Ruser, a jelentés egyik szerzője szerint ez jól szemlélteti a kínai hatóságoknak a kisebbségek elleni fellépésének, a társadalom felett gyakorolt irányításának a mértékét. 

Az AP megjegyzi: az ausztráliai agytröszt tanulmánya alátámasztja a hírügynökségnek Adrian Zenz német kutatóval közösen készített jelentését, miszerint a kínai kormány mesterséges módszerekkel, így sterilizációval, abortuszokkal és más, méhen belül elhelyezett fogamzásgátló eszközökkel, valamint a háromnál több gyerekekkel bírók megbírságolásával vagy elzárásával csökkentette az ujgur népességszámot. 

Emlékezetes, hogy 2016-ban az AP elsők között számolt be az ujgur átnevelőtáborokat. 

Az AP hírével egybeesik, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország az ujgurok elnyomásának felszámolását követelte Kínától az ENSZ-ben. 

Embereket kínoznak, nőket kényszersterilizálnak Hszincsiangban. Sokakat a kimerülésig dolgoztatnak, a kínai állam számára ruhák és más árucikkek előállítására használják őket –

mondta el Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a virtuális ülésen, amelyen ujgurokat is meghallgattak.

Barbara Woodward, Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete azt hangsúlyozta, hogy bizonyítékok vannak arra: egy bizonyos etnikai csoport elleni elnyomás folyik Kínában. 

Christoph Heusgen német ENSZ-nagykövet pedig azt vetette fel: ha Kínának nincs semmi rejtegetnivalója, akkor miért nem járul hozzá ahhoz, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztossága vizsgálódjon az ügyben.

Az MTI jelentése szerint Kína próbálta elérni, hogy töröljék, vagy minél többen bojkottálják a kínai politikát élesen bíráló szerdai tanácskozást, amely Peking szerint „hazugságokon és politikai előítéleteken" alapszik, és amelynek szervezői „megszállottan konfrontálódni akarnak Kínával". A kínai közlemény szerint soha korábban nem voltolyan jó a helyzet Hszincsiangban, mint jelenleg. 

Rovatok