Index Vakbarát Hírportál

Folytatódott a rakétaháború Izraelben, összehangolt akciót indított a légierő

2021. május 14., péntek 09:52 | aznap frissítve

Tegnap éjjel folytatódott a rakétaháború Izrael és a gázai iszlamista szervezetek között – írja az MTI. 

Csütörtök este óta összesen 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé, közülük 30 még az övezet területén ért földet a Kan közszolgálati rádió péntek reggeli jelentése szerint. Az izraeli hadsereg szerint hétfő óta ezzel összesen több mint 2000 rakétát lőtt ki a Hamász. 

Hedi Zilberman, a hadsereg szóvivője reggel bejelentette, hogy izraeli egységek mintegy ezer lövedéket indítottak az övezet felé éjjel repülőgépekről, ágyúkból és harckocsikról.

Éjfél után hat légi bázisról, 160 repülőgéppel kezdtek összehangolt támadást, melyben 35 perc alatt 150 célpontra 450 rakétát lőttek ki.

Ezen az éjjelen is számos alkalommal védett helyre, óvóhelyre kellett sietniük az Izrael déli és középső részén élőknek, s – elsősorban a Gázai övezet szomszédságában – sokan az óvóhelyeken töltötték az egész éjszakát.

A mintegy 90 százalékos hatékonysággal működő Vaskupola légvédelmi rendszeren áthatoló rakéták becsapódásai miatt nyolc embert kellett kórházba szállítani. 

Egy 87 éves nő életét vesztette, miközben a szirénák figyelmeztetésére óvóhelyre tartott, és a fején megsebesült, egy 90 éves férfi pedig hasonló körülmények között könnyebb sebesüléseket szenvedett. Időközben meghalt egy 50 éves nő is, aki még kedden sebesült meg, miközben az óvóhelyre tartott. Az övezet környékén élőknek mindössze 15 másodpercük van a védett helyek elérésére a légiriadó kezdetétől.

Csütörtök éjjel is tovább zajlottak az összecsapások országszerte zsidó és arab csoportok között. Lódban a kijárási tilalom ellenére súlyosan megsebesült egy 19 éves, és könnyebben egy 30 éves zsidó férfi, akikre arab fegyveresek lőttek rá. A rendfenntartók 43 gyanúsítottat fogtak el a zavargásokban. 

A palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfő óta 119 palesztin – köztük 27 kiskorú – vesztette életét a harcokban, több mint 600-an pedig megsérültek. 

Izraeli lapok jelentése szerint péntek délelőtt is több izraeli településre rakétákat lőttek ki. Ezeken kívül a hadsereg néhány, a Hamász által kiküldött drónt is semlegesített az ország területén. 

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfőn kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsapások voltak a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza-mecsetnél.

Rovatok