Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A járvány utáni világrend nyertesei lehetnek a visegrádi országok

2021. május 14., péntek 15:32

A visegrádi országok (V4) az együttműködésüknek köszönhetően a világjárvány utáni új világrend nyertesei közé tartozhatnak − jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lengyelországi Lódzban, a V4 diplomáciai vezetőinek találkozója után.

Szerinte a járvány miatt nem túlzás új világrend létrejöttéről beszélni mind gazdasági, mind politikai szempontból, ez természetesen új kihívásokat jelent. A V4 országai közötti szoros együttműködés a jövőben biztosíthatja gazdaságaink gyors újraindítását – húzta alá a miniszter.

Szerinte a térség ma már egyértelműen az európai gazdaság gerincoszlopának számító német ipar beszállító vidéke, 2019-ben például a V4 és Németország kereskedelmi forgalma meghaladta a 300 milliárd eurót − tette hozzá.

Gyakorlatilag az összes beruházási versenynél a végső vetélytársak mindig a V4 országai voltak, ez mutatja, hogy a térség Európa legvonzóbb beruházási térségévé vált

− emelte ki a miniszter, aki szerint ez „a fegyelmezett költségvetési politikánknak, valamint az alacsony adóknak köszönhető, ezért az új világrend küszöbén világossá kell tenni azt az álláspontot, hogy Magyarország soha nem fog hozzájárulni semmiféle globális minimumadó bevezetéséhez”.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter szerint 

a cél a közös európai igazolvány bevezetése, de már most biztosítani akarják a visegrádi országok beoltott lakosainak a karantén- és vírustesztmentes utazás lehetőségét.

Erről a megoldásról minap cseh-lengyel megállapodás is született. A lengyel diplomácia vezetője, Zbigniew Rau bejelentette: a V4 külügyminiszterei a lengyel soros elnökség végén, júniusban még egyszer találkoznak, ezúttal a nyugat-balkáni országokkal bővített formában.

Rovatok