Index Vakbarát Hírportál

Az USA-ban két oltás után el lehet dobni a maszkot

2021. május 14., péntek 14:13 | aznap frissítve

Áttörés az USA-ban: a járványügyi hivatal a teljesen immunizált emberek számára lehetővé tette, hogy otthon hagyják a maszkot.

Számtalanszor idéztük már Kemenesi Gábort, a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatóját vakcinákról, koronavírus elleni védekezésről, ezúttal is érdemes. A biológus csütörtökön posztolta Facebookon az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) vonatkozó iránymutatását.

Ennek lényege, hogy eljött a pillanat, amire több mint egy éve vártunk: megfelelő védettség birtokában el lehet hagyni a maszkviseletet. Irtózatosan fontos hozzátenni, a kutatási eredmények bizonyos vakcinákra vonatkoznak, és a maszk eldobása is csak bizonyos szabályok betartásával lehetséges az USA-ban.

Kemenesi Gábor idéz egy amerikai kutatást, melyben azt vizsgálták, milyen a megfertőződési arány a teljes immunizáltságot követően, vagyis ha a páciens megkapta mindkét Pfizer- vagy Moderna-oltást, és eltelt a második után is 14 nap. Egyetemi alkalmazottak, a Mayo Clinic egészségügyi szolgáltató és a frontvonalban dolgozók adatait is összesítették, ez összesen majdnem 50 ezres minta.

A biológus által is megosztott adatsor azt mutatja, hogy két mRNS-alapú oltás beadása után, teljes védettséget élvezve kevesebb mint 1 százalék az esélye annak, hogy elkapjuk az SARS-CoV-2-es koronavírust.

Ez egészen fantasztikus eredmény, több mint ígéretes a jövőre nézve, ugyanis ebben a körben eltérő közegben, munkakörülmények között dolgozó embereket vizsgáltak, s így jött ki a pazar mutató.

A teljes mintát nézve 0,05–0,9 százalékos volt a megfertőződési arány.

Az amerikai járványügyi hivatal csütörtöktől a teljesen immunizált emberek számára eltörölte a kötelező maszkviseletet: egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy nem kell viselni a maszkot, vagy 6 lépés távolságot kell tartani egymástól, kivéve ha ezt felülírja az adott állam, megye, körzet, szolgáltató vagy munkáltató szabályozása.

Rovatok