Index Vakbarát Hírportál

Pénzjutalom repítette Mongóliát az átoltottsági dobogóra

2021. május 14., péntek 13:23 | aznap frissítve

Mongóliában 50 ezer mongol tugrikot, azaz nagyjából 5200 forintnyi összeget kap, aki a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát felveszi. Minden bizonnyal ez a pénzjutalom is szerepet játszhatott abban, hogy az oltottak aránya népességarányosan meghaladta a magyarországi szintet, írta a G7.hu.   

Múlt hét derekáig már nagyjából félmillió mongol állampolgár kapta meg ezt az összeget, a legalább egy adagot kapott népesség aránya elérte az 52 százalékot, amivel átoltottságban a világ élmezőnybe kerültek.

Csütörtöki adatok szerint Mongólia, Izrael után, a második helyen áll a világon ebben az összevetésben. Az oltási program gyors tempóját érzékelteti, hogy május elsején ugyanez az arány még csak 27 százalék volt.

A belső-ázsiai államban Moderna, Pfizer/BioNTech, Astrazeneca, Szputnyik és Sinopharm állnak rendelkezésre. A fertőzések első hulláma 2021 tavaszán érte el az országot, az összesített esetszám május 12-én 47 ezer volt, a járványnak 184 halálos áldozata volt, a hivatalos adatok szerint. Május eleje óta csökkennek a napi új esetszámok. 

A 3,2 milliós lelket számláló országban eddig több mint 2 millió oltást adtak be. A mongol miniszerelnök május elején azt mondta: legalább 4,2 millió vakcinára lesz szükség a népesség megfelelő mértékű átoltottságához.

Rovatok