Index Vakbarát Hírportál

A sós kínai kacsatojás, aminek mindig két sárgája van

2021. május 15., szombat 16:58

A kínai konyha igazán legendásnak mondható, hiszen megannyi olyan ételük van, amire mi még ránézni sem akarunk, megenni pedig annál is kevésbé. De vannak olyan egzotikus ételeik is, amelyekre csak csodálkozva nézhetünk.

Ilyen a CNN beszámolójában olvasható sós kacsatojás, amelynek két sárgája van. Lehetne arra gondolni, hogy statisztikailag ritka a kétsárgájú tojás, azonban a Gaoyou-tojás sárgájának megduplázása nem a véletlen műve.

Gaoyou megye érdekessége, hogy az ott élők kacsát tartanak, kacsát esznek, kacsát adnak el, kacsát adnak egymásnak. A helyi kacsatenyésztés egészen a 6. századig nyúlik vissza. Állítólag az egyik kacsatenyésztő elhatározta, hogy a kétsárgájú tojásokat nem szabad a véletlenre bízni, hiszen 

ezek a tojások sokkal táplálóbbak, a szerencse szimbólumai is, sőt 6-8-szor drágábbak, mint az átlagos kacsatojások.

A kulináris élvezetekhez hozzájárul, hogy a Gaoyout körbefonó terület a sóipar központja volt a történelem során, az ott élő kereskedők alaposan meggazdagodtak a só eladásából. Így lett Gaoyou azonos a kétsárgájú tojással, hiszen egy akkora kiterjedésű országban, mint Kína, az emberek az ételkülönlegességeikről tudtak csak megjegyezni bizonyos területeket.

Ahhoz, hogy a kétsárgájú tojások számát gyarapítsák, a tenyésztők mesterséges szelekcióval választják ki a kacsákat. Egy 2011-es tanulmány szerint a kutatók azt állapították meg, hogy a kétsárgájú tojásokból általában nem kelnek ki a kiskacsák, viszont ha mégis életben marad a kacsa, és kikel, 

akkor szegény kacsák elképesztően eldeformálódnak.

A tanulmányban szó van arról, hogy a Gaoyou-kacsák tojásait egy lámpával világítják át, hogy kiderüljön, melyik tojásnak van két sárgája. A Gaoyou-tojásokat, akár egy-, akár kétsárgájúak, az ott dolgozók sós vizes edényekben tartják, és így is csomagolják, illetve szállítják a helyi és távolabbi éttermekbe.

Idén tartották meg a 15. Kétsárgájú Kacsatojás Fesztivált Gaoyouban. És például ezen a rendezvényen ünnepelték a 2011 óta működő Kínai Kacsa Kulturális Múzeum megnyitását is.

(Borítókép: Egy munkavállaló optikai vizsgálatot végez a sózott kacsatojásokon Gaoyouban 2020. április 20-án. Fotó: Li Bo Xinhua / Northfoto)

Rovatok