Index Vakbarát Hírportál

Beindult a vakcinaturizmus: vizit, oltás, vakáció egy helyen

2021. május 16., vasárnap 18:16

A nyaralás és az orvosi/fogorvosi vagy kozmetikai műtét összekapcsolása nem ritka. A koronavírus azonban új távlatokat nyitott az idegenforgalom előtt.

Ötven euróért árulják május 17-től turistáknak a Szputnyik V-t San Marinóban. A törpeállam egészségügyi minisztere szerint az összeg mindkét dózist fedezi. A lehetőséggel azok élhetnek, akik legalább három éjszakát töltenek ott, és 3-4 héten belül visszajönnek a következő oltásért. A kezdeményezéssel a turizmus fellendülését várják.

Egy norvég utazási iroda oltással összekötött utazásokat kínál Oroszországba. Az ügyfelek többféle utazási csomag közül választhatnak, amelyek mindegyike tartalmazza az orosz Szputnyik V vakcina beadását.

Egy hónap alatt 1200 euróért (430 ezer forintért) két utazást tehetnek meg a két dózisért, fejenként 3000 euróért (1,07 millió forintért) az ügyfelek egy háromhetes luxusüdülést élvezhetnek egy oroszországi gyógyüdülőhelyen, miközben az utazás kezdetén és végén még be is oltják őket.

A harmadik opció egy törökországi vakációt foglal magában moszkvai átszállással, a reptéren ugyanis oltóközpont működik a terminálon belül.

Egy német házaspár a minap 2000 eurót költött az utazással egybekötött oroszországi oltásra. A férj, Heinz-Gerd Pinkernell azzal érvelt: nem tudja, mikor kerültek volna sorra az oltásban odahaza, Németországban.

For roughly €2,000, this couple from Germany has embarked on a 'vaccination trip' to Russia. pic.twitter.com/QeFY9qrkvT

— DW News (@dwnews) May 13, 2021

Egy osztrák utazási iroda viszont sajnálattal tudatta: szívesen szerveznének vakcinautakat, ugyanakkor „garantálni szeretnék”, hogy a külföldön szerzett oltást elismerjék a védettségi igazolványban.

A szervező emiatt „kínosnak és mérhetetlenül bosszantónak” nevezte, hogy amíg a Szputnyik V nem kap EU-tanúsítványt, nem indíthatnak eredeti terveikkel összhangban különböző all inclusive oltási kirándulásokat Moszkvába vagy Szentpétervárra.

Korábban az orosz gyártó a hivatalos Twitter-oldalán azt posztolta: „Szputnyik V oltás Oroszországban! Ki van a fedélzeten?” – és mellékelt egy fényképet, amelyen lelkes emberek láthatóak a Szputnyik feliratú repülőgép mellett.

Tell your friends to follow Sputnik V on Twitter!*
Our social media followers will be the first to be invited to get #SputnikVaccinated in Russia when the program starts. pic.twitter.com/Sxn17cjlmQ

— Sputnik V (@sputnikvaccine) April 1, 2021

Dubajozás – oltással egybekötve

Dubajban március óta minden, 40 évesnél idősebb személy oltáshoz juthat dubaji tartózkodási engedéllyel. Az egyetlen hivatalos feltétel tehát a lakhely. Az emírségek hónapok óta kampányol, hogy a külföldiek egy évig Dubajból folytassák a „home office”-t.

Bárki, aki havi 4000 eurónál (1,4 millió forintnál) többet keres, alig 600 euróért 12 hónapos tartózkodási engedélyt igényelhet. Ez egyrészt arra jogosítja fel, hogy Dubajból dolgozhasson, és arra is, hogy a helyszínen beoltsák. A vízum többszöri beutazásra hatalmazza fel a tulajdonost, aki kénye-kedvére jöhet-mehet.

Hogy David Guetta kiváltotta-e a vízumot, nem tudni, mindenesetre Dubajban kapta meg a koronavírus elleni oltóanyagot, és ezért a francia DJ nagyon szerencsésnek érezte magát.

A vakcinaturizmus kétségtelenül valamelyest hozzájárulhat a közös célhoz, a járvány felszámolásához. De mivel a világ nagy része még mindig az oltásra vár, vajon tisztességes és etikus-e, hogy a tehetősek nyaralással kötik össze? – tette fel a kérdést az Euronews riportere.

Köztudott, hogy magyarok is jártak külföldre oltásért. A kormányinfón megerősítették, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, továbbá azok is, akik az EU, a NATO vagy az OECD tagállamaiban, Oroszországban vagy Kínában kaptak oltást.

(Borítókép: Emberek távoznak, miután megkapták a Pfizer–BioNtech Covid–19-oltását a Miami Nemzetközi Repülőtéren 2021. május 10-én. Fotó: Raedle / Getty Images)

Rovatok