Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli harcok befejezésére szólította fel a feleket az ENSZ főtitkára

2021. május 16., vasárnap 19:37

A harcok befejezésére szólította fel a palesztinokat és az izraelieket az ENSZ főtitkára, António Guterres. Az Iszlám Konferencia Szervezete azt követelte Izraeltől, hogy vessen véget „barbár támadásainak” − írja az MTI. 

Az Iszlám Konferencia Szervezete azt követelte Izraeltől, hogy azonnal vessen véget a Gázai övezet elleni támadásainak. Az 57 muszlim többségű országot tömörítő szervezet "a palesztinok ellen módszeresen elkövetett bűncselekményeket" tette felelőssé az ellenségeskedés kirobbanásáért.

A találkozón Szaúd-Arábia keményen elítélte Izraelt, mondván, semmibe veszi a palesztinok jogait és megsérti a muszlimok szent helyeit.

Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek szerint tűzszünetre van szükség a térségbeli stabilitás helyreállításához. Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek tavaly, a tabukat megtörve, hivatalos kapcsolatot létesített Izraellel. Malajzia, Indonézia és Brunei külön nyilatkozatban az ENSZ Közgyűlésének soron kívüli összehívását követelte.

Az Iszlám Konferencia Szervezete tétlenséggel vádolta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász és Izrael között. Hétfő óta 181 palesztin, köztük 47 gyerek vesztette életét a Gázai övezetben. Izrael tíz áldozatról számolt be, köztük két gyermekről.

Rovatok