Index Vakbarát Hírportál

Covid-lottó: százmilliókat ígérnek egyetlen oltásért

2021. május 17., hétfő 13:37

Lankad az oltás iránti érdeklődés az Egyesült Államokban. Ohio egyedi módszerrel próbálkozik. Kormányzója azt ígéri, hogy öten fejenként 1 millió dollárt (295 millió forintot) kapnak, ha egy sorsoláson beoltatják magukat.

Az amerikai viszonylatban is tekintélyes díjakat a szövetségi koronavírus-segélyalapokból finanszírozzák majd – idézi a republikánus Mike DeWine kormányzó televíziós beszédét a The New York Times.

A sorsolást öt héten rendezik meg, és minden alkalommal kihúznak egy dollármilliomos nyertest, akinek egyetlen kötelezettsége lesz: a Covid-oltás felvétele.

Az első sorsolást május 26-án tartják az ohiói szerencsejáték szervezésében.

– Akár őrültnek is tarthatnak, és azt mondhatják, hogy az egymillió dolláros sorsolási ötlet pénzkidobás – üzente DeWine a Twitteren.

Az igazi pazarlás azonban a járvány ezen szakaszában, amikor a vakcina bárki számára könnyen hozzáférhető, a koronavírus következtében elvesztett élet

– tette hozzá a kormányzó.

I know that some may say, “DeWine, you're crazy! This million-dollar drawing idea of yours is a waste of money.” But truly, the real waste at this point in the pandemic -- when the vaccine is readily available to anyone who wants it -- is a life lost to COVID-19.

— Governor Mike DeWine (@GovMikeDeWine) May 12, 2021

DeWine az egyedi Covid-lottó népszerűsítésével egyidejűleg bejelentette, hogy Ohióban június 2-án – az idősotthonokra vonatkozók kivételével – feloldják az összes korlátozást. Az amerikai országos, 35 százalékos átlaggal szemben Ohio lakosságának 36 százaléka kapta meg mindkét dózist. A Magyarországnál népesebb, 11,7 millió lakosú államban közel 20 ezer áldozata volt a járványnak.

A kormányzó ötlete vegyes fogadtatásra talált.

Egyesek szerint felülmúlja más államok látszólag szűkös felajánlásait. Mások megkérdőjelezték; azt mondták, a pénzt talán hasznosabban is el lehetne költeni a járvány következményeinek enyhítésére. A terven még néhány republikánus is megütközött.

Gov. Mike DeWine of Ohio announced that the state would give five people $1 million each in return for having been vaccinated as part of a weekly lottery program. https://t.co/86FkotiMEi

— The New York Times (@nytimes) May 12, 2021

Az amerikai pénzügyminisztérium és a Fehér Ház egyelőre nem reagált a The New York Times megkeresésére.

A kormányzó egyébként közölte, hogy a sorsoláson azok a 18 évnél idősebb ohiói lakosok vehetnek részt, akik a Covid-oltás első dózisát megkapták.

Azt is bejelentette, hogy öt tizenéves egy hasonló sorsolási program keretében teljes ösztöndíjat nyer az állami egyetemek valamelyikére.

Pénzzel csábítanak oltásra

Az ohiói ösztönzés nem egyedülálló. Jim Justice nyugat-virginiai republikánus kormányzó a múlt hónapban belengette, hogy az állam 100 dolláros takarékkötvényt ad azoknak a 16 és 35 év közötti fiataloknak, akik beadatják maguknak a Covid-oltást.

New Jersey „injekciót és sört” kínál azoknak, akik májusban megkapják az első dózist, és ellátogatnak az ügyet felkaroló sörfőzdékbe. Detroit 50 dolláros feltöltött bankkártyákat osztogat mindenkinek, aki elvisz egy be nem oltott lakost egy oltóközpontba. Maryland az állami alkalmazottaknak az oltás ösztönzésére 100 dollárt ajánl fel – jelentette be Larry Hogan kormányzó.

De nem kell olyan messze mennünk.

Szerbiában minden 16 év feletti, beoltott személy 3000 dináros (9000 forintos) állami támogatást kap. Az összeget a hónap végéig fogják kézhez kapni – ígérte Aleksandar Vučić államfő.

(Borítókép:  Egy nő megkapja a Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcináját az ohiói Athénban, az Amerikai Egyesült Államokban 2021. március 9-én. Fotó: Stephen Zenner / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok