Index Vakbarát Hírportál

Nem kérnek a nagy gyógyszergyártók segítségéből a vakcinafejlesztők

2021. május 17., hétfő 08:45

Több gyógyszergyártó a gyártási kapacitást okolja a nem megfelelő mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyag előállítása miatt, mégis visszautasítják más gyógyszergyártók segítségnyújtását, amivel felgyorsíthatnák a gyártási folyamatot − írja a Politico.

Kåre Schultz, a Teva vállalat igazgatója még év elején elmondta, hogy szívesen segít olyan vakcinák előállításában, amelyeket már jóváhagytak a hatóságok. A világ egyik legnagyobb gyógyszergyártóját azonban visszautasították a fejlesztők.

A kanadai Biolyse gyógyszergyár évente ötvenmillió adag oltóanyagot lenne képes előállítani bármely engedélyezett vakcinából. John Fulton, a vállalat tanácsadója szerint amennyiben zöld utat kapott volna egy évvel ezelőtt a cég ajánlata, hat hónap alatt fel tudott volna készülni a termelésre. A vállalat több céggel is felvette a kapcsolatot, mint az AstraZeneca és a Johnson and Johnson.

A bangladesi Incepta is már ismert a gyógyszerpiacon, hiszen számos, nem koronavírus elleni gyógyszert gyárt exportra. A vállalat igazgatója márciusban egy interjújában elmondta, hogy több mRNS-alapú oltóanyagot tudna előállítani, így a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcináját is. Amennyiben a vállalat megkezdené a gyártást, évente ötszázmillió adag koronavírus elleni oltóanyag előállítására lenne elég kapacitás.

A gyártók megkeresésére a fejlesztők a legtöbb esetben azt válaszolták, hogy már rendelkeznek elegendő partnerrel az oltóanyagok előállításához. Többször hivatkoztak arra is, hogy a vakcina előállítása rendkívül összetett folyamat.

Rovatok