Index Vakbarát Hírportál

Rakéták a Vaskupola ellen: Dávid harca Góliáttal

2021. május 17., hétfő 10:17

 

A palesztin szervezet 14 ezres rakétaarzenáljának értékét szakértők több millió dollárra becsülik – írja a Jerusalem Post. Az izraeli-palesztin katonai konfliktusban azonban az izraeli rakétavédelmi rendszer, a Vaskupola a Hamász rakétázásra fordított költségeit jelentősen meghaladja.

A Hamász 14 ezresre becsült rakétaállományából mintegy háromezret lőttek ki az elmúlt napokban, ám ezekből csupán több száz volt a súlyosabb pusztításra alkalmas, viszont jóval drágább hosszú hatótávolságú rakéta.

Uzi Rubin és Tal Inbar rakétaszakértők ismertették, hogy a Hamász többnyire egyszerre 4–9 lövedék kilövésére alkalmas rakétavetőkkel harcol, valamint hogy egyelőre nem kell attól tartani, hogy a pénzügyi forrásaik szabnának gátat rakétás hadviselésük folytatásának.

Rubin – akit az izraeli rakétavédelmi rendszer atyjának tartanak – közölte: a Hamásznak még a legjobb rakétái is viszonylag egyszerűek és olcsók.

A Hamász által használt, Qassam típusú rövid hatótávolságú rakéták ára darabonként 300 és 800 amerikai dollár közé tehető.

A hosszú hatótávolságú Hamász-rakéták, az R–160, M–302D, M302–B, J–80, M–75, Fajr 3, Fajr 5 és a második generációs, M–75-ös lövedékek költségeiről már jóval kevesebb nyilvános adat áll rendelkezésre.

Tal Inbar, a Fisher űrkutatási intézet korábbi vezetője a Hamász hosszú hatótávú rakétáinak darabonkénti költségét a rövid hatótávúak két-háromszorosára becsüli. Megjegyzi azonban, hogy

ez sehol sincs a Vaskupola darabonkénti ötven-százezer dolláros árához képest.

A Hamásznak ugyan nincsenek olyan kiberhadviselésre alkalmas erőforrásai, mint Észak-Koreának, és olyan pénzügyi háttérrel sem bír, mint a Hezbollah, de mivel Irántól jelentős katonai és pénzügyi támogatást kapnak, még huzamos ideig képesek fenntartani a rakétatámadások jelenlegi intenzitását.

Inbar felhívja a figyelmet Hassan Nasrallah Heszbollah-vezér egy 2020-as nyilatkozatára:

A palesztin ellenállási erők által bevetett fegyverek jelentős részét az Iráni Iszlám Köztársaság diplomáciai tevékenységének bevetésével Szudánban gyártják.

Mindkét katonai szakértő arra figyelmeztet, hogy a Hamász még huzamos ideig képes a Gázai-övezetből Tel-Aviv és Közép-Izrael támadására rakétákkal.

Rovatok