Index Vakbarát Hírportál

Egyedül Magyarország nem támogatta a Hamászt elítélő nyilatkozatot

2021. május 18., kedd 21:55 | aznap frissítve

Az Európai Unió tűzszünetre és az erőszak azonnali felszámolására szólít fel az izraeliek és a palesztinok között, illetve a humanitárius hozzáférés biztosítását kéri a Gázai övezetben – jelentette ki Josep Borrell Brüsszelben. A nyilatkozatot egyedül Magyarország nem támogatta. 

Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elmondta: egy rendkívüli tanácskozáson egyeztettek arról, hogy mi az unió álláspontja a konfliktussal kapcsolatban. Ezen a huszonhét tagország közül huszonhat megegyezett abban, hogy támogatják a tűzszünetre felszólító álláspontot. Kérdésre válaszolva közölte:

Magyarország volt az az állam, amely nem támogatta a közös Uniós álláspontot.

A nyilatkozat szövegében többek közt az áll, hogy „Elítéljük a Hamász és más terrorszervezetek rakétatámadásait az izraeli területek ellen. Teljes mértékben támogatjuk Izrael jogát az önvédelemhez, de úgy gondoljuk, hogy ennek arányosan, a nemzetközi emberi jogi normák figyelembevételével kell történnie.”

Szijjártó Péter külügyminiszter az AFP-nek meg is indokolta a döntést. Azt mondta: szerinte nem helyes, hogy az unió Izrael kérdésében nyilatkozik, ráadásul a legtöbb esetben „nagyon egyoldalúan teszi, és szerinte ezzel nem járul hozzá a feszültségek csökkentéséhez.

Az unió diplomáciájának nem csak ítéletekből, negatív állításokból és szankciókból kellene állnia 

– mondta, hozzátéve: véleménye szerint az ítélkezés, kioktatás, kritika helyett pragmatikus lépésekre lenne szükség. A magyar külügy korábban egyébként a Kínával szembeni uniós álláspont elfogadását is megvétózta.

Josep Borrell szerint az unió tagállamainak többsége a fentiek mellett abban is megegyezett, hogy a civil lakosság elleni bármifajta támadás elfogadhatatlan, valamint hogy minden félnek teljes mértékben tiszteletben kell tartania a szent helyek különleges státusát és a vallási közösségek jogát azok meglátogatására.

Hozzátette: a tagországok minisztereinek legtöbbje „határozottan támogatta” azt is, hogy Izrael ne költöztessen ki palesztin családokat a kelet-jeruzsálemi területről, aminek lehetősége kiváltotta a jelenlegi konfliktust.

A Hamász iszlamista szervezet múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

Azzal összefüggésben, hogy a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai exklávé, Ceuta területére kedden több ezer illegális bevándorló érkezett, Borrell azt mondta: az EU megtesz mindent, ami szükséges a dél-európai uniós tagország támogatásához. Hangsúlyozta: az unió jó együttműködésen és barátságon alapuló szilárd és stratégiai partnerséget folytat Marokkóval. 

Biztos vagyok abban, hogy a párbeszéd és az együttműködés szellemében olyan megoldásokat találunk, amelyek tiszteletben tartják és figyelembe veszik a közös érdekeket

– közölte. 

Rovatok