Index Vakbarát Hírportál

Nyilvános Joe Biden és Kamala Harris adóbevallása

2021. május 18., kedd 14:15

Nyilvánosságra hozta az adóbevallását Joe Biden amerikai elnök és alelnöke, Kamala Harris hétfőn este – adta hírül az MTI.

Biden már a tavalyi elnökválasztási kampányában nyomatékkal hangsúlyozta, hogy átláthatónak kell lennie a mindenkori amerikai elnökök és alelnökök adózásának, és „kedvcsinálóként” 22 évre visszamenőleg közzétette saját bevallásait.

A demokrata párti elnök tavalyi bruttó jövedelme – tanár felesége, Jill Biden keresetével együtt – 607 336 dollár (176 millió forint) volt. Ennek 25,9 százalékát fizette be adóként a szövetségi kasszába.

Az Egyesült Államokban a lakosság jövedelmének átlagosan valamivel több mint 14 százalékát fizeti adóként, Bidenék hányada ennek csaknem a duplája.

Az amerikai sajtó arra hívta fel a figyelmet, hogy Bidenék tavalyi jövedelme elmarad a tavalyelőttitől, amikor is 985 223 dollár után adóztak. Jövedelmük zömmel könyveladásokból, beszédek díjazásából származott. Tavaly az elnökválasztási kampány miatt erre kevesebb ideje volt Bidennek, ezért is csappant meg bevétele, amiből ugyanakkor tíz jótékonysági alapítvány számára 30 ezer dollárt utalt, egyebek közt a Beau Biden nevű gyermekvédelmi, nonprofit szervezetnek.

Kamala Harris alelnök és férje, Douglas Emhoff szintén közzétette adóbevallását. 1 695 225 dollár volt 2020. évi jövedelmük, amelynek 36,7 százalékát fizették be a szövetségi államkasszába, és 27 ezer dollárt adományoztak. Emhoff korábban ügyvédként dolgozott, jelenleg jogot tanít a Georgetown Egyetemen.

Az előző amerikai elnököt, a republikánus Donald Trumpot sok bírálat érte a demokrata párti politikusok felől és a sajtó egy részében, mert nem tette közzé az adóbevallását. Trump ezt azzal indokolta, hogy a könyvvizsgáló halasztotta az adatok közzétételét.

Rovatok